10 Tips bij het huren van een auto op vakantie

Een auto huren op vakantie geeft een groot voordeel: je kunt ergens heen rijden wanneer je maar wilt. Het is vaak wel iets duurder dan het openbaar vervoer, maar het vrije gevoel mag soms ook wel iets kosten! Ten slotte ben je niet elke week op vakantie. In dit blogbericht geven we een aantal tips bij het huren van een auto op vakantie.

1. Check of er beschadigingen op de auto zitten

Check van te voren of er beschadigingen op de auto zitten. Doe dit alleen en niet met de verhuurder. Vaak krijg je een papier met hierop beschadigingen die al op de auto zitten. Er wordt dan gevraagd of je wilt checken of er nog meer beschadigingen op zitten. Loop de auto altijd goed na om te kijken of er geen beschadigingen op zitten die niet op het papier vermeldt staan. Hiermee voorkom je dat je achteraf voor schade moet betalen die je zelf niet eens veroorzaakt hebt.

2. Maak foto’s van de gehele auto

Het is raadzaam om voldoende foto’s te maken van de gehele auto; dat is dus van voor naar achter, inclusief het interieur van de auto. Je kunt de foto’s later gebruiken als bewijs dat bepaalde beschadigingen er al op zaten.

3. Bekijk alle huurvoorwaarden

Je zult allerlei huurvoorwaarden meekrijgen van de verhuurder. Hierin staat hoe je verzekerd bent, wat voor type auto het is, afgesproken periode huurperiode, de minimum leeftijd van de bestuurder voor de auto en hoe lang iemand al in het bezit moet zijn van een rijbewijs. Het is raadzaam om deze huurvoorwaarden goed door te lezen, zodat je zeker weet dat je goed verzekerd bent. Mocht je huurvoorwaarden overtreden, heb je kans dat je niet verzekerd bent!

4. Neem je creditcard mee

Vrijwel overal waar je een auto wilt huren, moet je in het bezit zijn van een creditcard. De verhuurder kan hier geld vanaf halen indien je schade rijdt, een verkeersovertreding bent begaan of kan hier borg vanaf halen.

5. Autoverzekering

Kies het zekere voor het onzekere en sluit een extra autoverzekering af. Een reisverzekering dekt doorgaans geen autoschade en daarom is er een aparte autoverzekering nodig. Je bent in een vreemd land en regels kunnen afwijken van de Nederlandse verkeerregels. Je hebt dus een grotere kans om betrokken te raken bij een verkeersongeval.

6. Neem je rijbewijs mee

Uiteraard is het een vereiste om je rijbewijs mee te nemen. Buiten Europa moet je soms een internationaal rijbewijs meenemen. Deze kun je aanvragen via de ANWB. Via de website van de Rijksoverheid kun je kijken bij welke landen je een internationaal rijbewijs nodig hebt.

7. Vraag het telefoonnummer van de verhuurder

Het zal niet zo snel gebeuren, maar elke auto kan stil komen te staan door autopech. Het is daarom verstandig om het telefoonnummer van de verhuurder bij de hand te hebben. Je kunt de verhuurder dan bellen, mocht er iets mis zijn met de auto.

8. Lever de auto weer met een volle tank in

Bij vrijwel alle autoverhuurbedrijven wordt geacht dat je de auto weer inlevert met een volle tank. Mocht je dit niet doen, kan de verhuurder extra kosten berekenen omdat hij/zij dan zelf personeel naar het tankstation moet sturen om te tanken. Deze bedragen kunnen hoog oplopen.

9. Check de rekening

Als je de auto weer ingeleverd hebt, is het verstandig om goed naar de eindrekening te kijken. Het klinkt allemaal heel logisch, maar omdat je nog in een vakantiesfeer zit kan dit wel over het hoofd worden gezien. Check goed of de gemaakte kosten allemaal kloppen en reken dan pas af!

10. Check je creditcard

Last, but not least: check je creditcard. Bekijk of er geen torenhoge bedragen zijn afgeschreven. Neem contact op met je creditcardmaatschappij indien er bedragen zijn afgeschreven die je niet had hoeven te betalen.