10 Tips om zakkenrollen te voorkomen

Als je op vakantie bent wil je allesbehalve beroofd worden. Helaas zijn zakkenrollers vrijwel overal actief en zijn toeristen altijd een populair doelwit. In dit blogbericht geven we tien tips hoe je zakkenrollen zoveel mogelijk kunt voorkomen.

1. Wees alert op drukke plekken

Zakkenrollers zijn doorgaans actief op drukke plekken, zoals drukke winkelstraten en metrostations. Ook bij toeristische attracties zijn zakkenrollers vaak actief.

2. Wees bewust van de ‘afleidingstrucjes’

Zakkenrollers gebruiken vaak allemaal dezelfde trucjes. Hun doel is om je af te leiden, zodat je minder alert bent op je eigen spullen. De volgende trucs worden veelgebruikt door zakkenrollers:

  • De zakkenroller vraagt of je geld kunt wisselen om een kijkje in je portemonnee te nemen. De zakkenroller weet dan gelijk hoeveel geld je bij je hebt.
  • De zakkenroller probeert je af te leiden door iets op de grond te gooien, te kloppen of een raam of je ergens valselijk van te beschuldigen. Een partner zakkenroller kan dan toeslaan als je in een verhitte discussie raakt.
  • De zakkenroller knoeit bewust met hete koffie over je kleren. Vervolgens biedt hij/zij aan om het schoon te maken en slaat dan ondertussen toe.
  • De zakkenroller en een eventuele partner vragen je de weg en geven je vervolgens weinig tot geen ruimte. De partner kan dan toeslaan terwijl je in gesprek bent met de zakkenroller of partner.

3. Neem niet overdreven veel geld mee

Als je veel geld gepind hebt, doe je er goed aan om een bepaald bedrag in de kluis op te bergen. Ook andere belangrijke items kun je beter bij het hotel laten, zoals je creditcard, je bankpas en je identiteitskaart of paspoort.

4. Wees alert

Wees altijd alert op zakkenrollers. Als het erg warm is, maar iemand draagt een lange jas is dat al heel verdacht. Wellicht is het een zakkenroller en wil hij/zij dingen kwijt onder de lange jas. Of als je bepaalde groeperingen ziet met vrij weinig spullen bij zich, kan dit ook slecht nieuws betekenen. Zorg in ieder geval voor genoeg persoonlijke ruimte voor zover dat mogelijk is.

5. Verdeel je geld in je tassen en kleding

Je kunt het beste je geld en je dierbare spullen zoveel mogelijk verdelen over je bagage en je kleding. Je kunt een beetje briefgeld los in je zak steken en de rest verdelen in je kleding en bagage. Met het beetje cash in de broek kun je dan vlotte betalingen verrichten.

6. Houd mensen op afstand

Je bent in een vreemd land en je hoeft je niet al te vriendelijk op te stellen naar mensen. Natuurlijk, je hoeft je niet vreemd te gaan gedragen tegen iedereen; maar je hoeft ook niet te vriendelijk te zijn. Mogelijke zakkenrollers zijn ook vaak vriendelijk en proberen op deze manier dichtbij je spullen te komen. Wees hier dus alert op.

7. Kleed je niet te ‘toeristisch’

Toeristen worden het meest beroofd, dus wanneer je je te toeristisch kleedt val je op! In landen waar men er heel anders uit ziet, is het vrijwel onvermijdbaar om niet op te vallen als een toerist, maar probeer zo weinig mogelijk aandacht te trekken.

8. Koop een goede tas!

Investeren in een goede tas is niet geheel onverstandig. Zorg voor een stevige tas die niet eenvoudig opengeritst kan worden en een tas die niet gemakkelijk scheurt. Zeker als je een spiegelreflexcamera mee neemt kun je het beste een stevige tas hiervoor kopen. Hier kun je vaak ook nog andere dingen in kwijt, zoals je telefoon en je portemonnee.

9. Kijk uit tijdens het pinnen

Tijdens het pinnen kunnen eventuele zakkenrollers stiekem over je schouder meekijken. Gebruik daarom een hand om je andere hand te bedekken terwijl je je pincode intypt. Zodoende kunnen ze je pincode niet afkijken!

10. Houd je aandacht erbij

Check altijd waar je je tas neerzet en houd altijd je aandacht erbij. Als iemand je afleidt en vervolgens je tas meeneemt ben je je tas kwijt. Zorg er tevens voor dat je je zakken van je jas leeg zijn als je hem over je stoel heen hangt. Je hebt er namelijk vrijwel geen zicht op.