Belangrijke zaken waar je aan moet denken voordat je op vakantie gaat

De vakantie is iets waar menig Nederlander het hele jaar naar uitkijkt. Even een paar weken genieten van zon, zee strand. Of juist lekker de bergen in voor een aantal prachtige hikes. Wat de ideale vakantie is, is voor iedereen anders. Gelukkig maar, anders zou het een saaie bedoening worden. Waar wel iedereen aan moet geloven, is een goede voorbereiding. Zeker wanneer je een reis buiten Europa gaat maken moet je aan best wel wat dingen denken. Wat je niet mag vergeten voordat je het vliegtuig instapt zochten wij voor jou uit. Dan kun jij met een gerust hart op vakantie.

Reserveer een parkeerplek op het vliegveld

Je hebt de bestemming uitgekozen, de tickets geboekt en je bent klaar voor vertrek! Je zou bijna vergeten dat je ook nog op het vliegveld moet komen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je te laten brengen. Maar tegenwoordig zijn er ook goede en zeer betaalbare opties om je auto op het vliegveld te parkeren. Wel zo prettig dat je niemand hoeft te belasten met het brengen en halen op vaak toch onhandige tijden. Op Eindhoven airport parkeren is betaalbaar en eenvoudig. Binnen enkele minuten sta je in de vertrekhal, ready for take-off! 

Ga na of je een internationaal rijbewijs nodig hebt

Heb je een verre reis op de planning staan en ben je van plan om daar te gaan auto- of scooter rijden? Grote kans dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Er zijn verschillende ‘soorten’ internationale rijbewijzen. Het is belangrijk dat je goed kijkt wel model er nodig is voor jouw bestemming. Bij de ANWB kun je een internationaal rijbewijs aanvragen. Vergeet je Nederlandse rijbewijs en een pasfoto niet. Dit heb je nodig voor de aanvraag. Neem op reis ook altijd je Nederlandse rijbewijs mee. Bij controle dien je namelijk beide te laten zien. Ook wel zo handig om je Nederlandse rijbewijs bij je te hebben voor de rit richting het vliegveld waar je de auto gemakkelijk kunt parkeren bij eazzy park.

Check of je inentingen nodig hebt

Heel belangrijk! Heb je inentingen nodig? Het beste maak je een afspraak bij de GGD voor een adviesgesprek. Hierin krijg je precies te horen welke inentingen er verplicht zijn, of aanbevolen worden. Wacht hier overigens niet mee tot de laatste minuut. Er zijn namelijk een aantal vaccinaties waarbij je meerdere spuiten nodig hebt met tussenpozen. Plan je afspraak op tijd.

Check of je een visum nodig hebt

Nu mogen we als Nederlandse paspoorthouders best wel in onze handjes knijpen. Het Nederlandse paspoort is namelijk ontzettend waardevol. Veel landen kun je dan ook visumvrij binnen komen. Toch zal je dit altijd goed moeten controleren voordat je vertrekt. Voor sommige landen wordt er nog altijd een visum of ESTA gevraagd. Heb je een overstap? Check dan ook de visumvereiste voor dat land. Voor de VS heb je bijvoorbeeld ook een ESTA nodig voor alleen een overstap.

Zorg voor de juiste reisverzekering

Het hebben van de juiste reisverzekering is ontzettend belangrijk. Het zal je maar gebeuren dat je bagage kwijt raakt, of dat je ziek wordt op vakantie en medische hulp nodig hebt. Het laatste waar je dan op zit te wachten is stress om geld, of om het niet hebben van de juiste verzekering. Let er wel op dat je jezelf niet dubbel verzekerd! Een zorgverzekering dekt soms ook al het een en ander.

Neem een EHBO tasje met basics en medicatie mee

Wel zo prettig om wat basics bij je te hebben. Denk aan paracetamols, ibuprofen, diarreeremmers of neusspray. Ook pleisters, blarenpleisters, een tekentang en wat gaasjes zijn altijd fijn om bij je te hebben. Mocht je je een keer niet lekker voelen, of last hebben van blaren hoef je niet eerst stad en land af te zoeken naar betrouwbare medicatie. Als vrouw is het ook aan te raden tampons vanuit NL mee te nemen. Deze zijn namelijk niet zomaar in alle landen te verkrijgen (buiten de EU).

Controleer de geldigheid van je paspoort

Check je paspoort! Is het nog lang genoeg geldig? Veel landen buiten de EU eisen dat een paspoort nog minimaal 6 maanden (of langer) geldig is. Deze 6 maanden gaan in vanaf het moment dat je het land binnen komt. Zorg dus dat je paspoort lang genoeg geldig is, en vraag anders een nieuwe aan.

Zorg voor de juiste documenten

Voordat je vertrekt is het handig een map te maken met alle belangrijke documenten. Je tickets, je gele vaccinatieboekje, je corona vaccinatie (of testbewijs), paspoort en internationaal rijbewijs. Zolang je dat, én je portemonnee met geld en een creditcard bij je hebt. Komt het altijd wel goed. De rest kun je daar kopen. 

Vergeet je wereldstekker niet

Wel zo handig voor het opladen van al je apparatuur.