Een reisadvies en mijn reisverzekering

Een reisadvies en mijn reisverzekering

Misschien heb je het wel vaker gehoord: een reisadvies. Wat betekent een reisadvies nu precies en wat voor invloeden heeft dit advies op jouw reis? Hier kan bij veel mensen wel eens onduidelijkheid over ontstaan. Daarom hebben wij het voor u uitgezocht en behandelen we een reisadvies en de invloed op uw reis(verzekering) in dit artikel. 

Wat is een reisadvies? 

Een reisadvies is een advies dat aangeeft of het verstandig is om ergens naartoe te reizen of niet. In deze adviezen wordt gewezen op de risico’s die je in een bepaald land of regio kunt lopen. Het kan hierbij gaan om verschillende risico’s, zoals gezondheidsrisico’s of risico’s om met geweld geconfronteerd te worden. De risico’s kunnen voor langere tijd gelden of kunnen na enkele dagen of weken al weer veranderen. Dit is geheel afhankelijk van het risico zelf en het verloop hiervan. 

Wat is een negatief reisadvies?

Bij een negatief reisadvies wordt sterk afgeraden om naar dit land toe te gaan/ op vakantie te gaan. Dit kan liggen aan de hoge gezondheidsrisico’s die je kunt oplopen of dreiging tot geweld of terreur.

Elk reisadvies heeft een classificatie die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode in de afbeelding van het landkaartje. De kleuren geven je een idee of in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. En zo ja, hoe zwaar het reisadvies is. De reisadviezen worden aangeduid met de kleuren groen, geel, oranje of rood. We leggen ze hieronder aan je uit. 

  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
  • Geel: let op, veiligheidsrisico’s. Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op.
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen.Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor.
  • Rood: niet reizen. Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Kan een reisadvies mijn reisverzekering beïnvloeden? 

Veel reisverzekeringen verzekeren je vakantie niet als een land een negatief reisadvies heeft. Je kan namelijk van te voren zien wat het reisadvies is en brengt jezelf hiermee in (onnodig) risico, zo vinden de meeste verzekeraars. Als een reisadvies wijzigt tijdens jouw vakantie, dan verzekeren de meeste verzekeraars dit wel.