Heb je een reisverzekering nodig voor een visum?

Er zijn landen op de wereld waarvoor je een visum nodig hebt als toerist. Dit visum dien je aan te vragen. Echter loop je hierbij het risico dat je visumaanvraag afgewezen wordt. Dit kan er zomaar toe leiden dat een vakantie je door de neus geboord wordt. Eeuwig zonde, natuurlijk. Daarom wordt altijd aangeraden om een reisverzekering af te sluiten wanneer je een visum aan dient te vragen. Dan ben je er van gegarandeerd dat de gemaakte kosten vergoed worden, in het geval van een afwijzing. Immers kunnen er al vele kosten gemaakt zijn voordat het visum is goedgekeurd.

Een reisverzekering kan dus het verschil betekenen tussen het verliezen van een hoop geld en het behouden van je geld. Immers zul je niet alleen geld gespendeerd hebben aan je visum, maar ook aan andere zaken voor je vakantie zoals overnachting en eventuele activiteiten. Daarom is het van belang om vooraf goed te checken of je verzekering geld uitkeert in het geval van een afwijzing van een visumaanvraag. Hieronder kun je meer lezen over visums en reisverzekeringen. Uitgelegd wordt wat een visum eigenlijk is en hoe een visumaanvraag precies werkt.

Wanneer is een visum noodzakelijk?

Over het algemeen is het zo dat Nederlanders die voorzien van een Nederlands paspoort naar vele landen kunnen reizen. Echter zijn er steeds meer landen die een visum eisen voordat je het land mag betreden. Immers kiezen steeds meer landen voor een strenger immigratiebeleid, wat toerisme kan bemoeilijken. Naast visums kunnen landen ook gebruik maken van een ESTA of een ETA (Electric Travel Authorization). Deze lijken op visums in zoverre dat ze in feite reistoestemmingen voor een land zijn. Voor de volgende landen moet je een visum, eTA of ESTA aanvragen:

 • Amerika
 • Australië
 • Canada
 • Cuba
 • China
 • Cambodja
 • India
 • Kenia
 • Myanmar
 • Rusland
 • Sri Lanka
 • Turkije
 • Vietnam

Let op: er zijn nog meer landen die een visum vereisen. Echter zijn deze landen niet te bestempelen als de meest typische toeristische oorden. Check daarom altijd zelf of een visum vereist is voor je vakantie.

Waarom wordt een visum afgewezen?

Vaak komt het niet voor, maar je zult niet de eerste zijn wiens visumaanvraag wordt afgewezen. De meest voorkomende redenen worden hieronder voor je op een rijtje gezet.

Visumvoorwaarden

Om een visum te verkrijgen, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Soms zijn deze voorwaarden eenvoudig te behalen, andere keren juist niet. Heb je bijvoorbeeld wel eens vakantie gevierd in Iran? Dan is het goed mogelijk dat je niet in aanmerking komt voor een ESTA wanneer je op vakantie wilt gaan naar een land als Amerika. Lees deze voorwaarden altijd vooraf door. In sommige landen zijn deze voorwaarden namelijk erg onhandig en moeilijk opgesteld. De kans is klein, maar je kunt om een pietluttige reden al buiten de boot vallen.

Steekproef + strengheid

Sommige landen zijn bizar streng en lopen liever geen onnodige risico’s. Voor de meeste reizen geldt dat een steekproef gehouden wordt. Een willekeurige toerist wordt streng nagetrokken. Jij kunt bij een steekproef eruit geloot worden en geheel nagetrokken worden. Om de kleinste redenen kunnen diensten besluiten dat jij toch geen visum mag verkrijgen. Stel, je bent laatst naar Sri Lanka geweest. De dienst ontdekt dat hier recent iemand langer bleef dat zijn of haar visum toestond. Dit was jij niet, maar toch wordt geen risico genomen en weigeren ze je een visum te geven. Dan heb je enorm veel pech.

Ongeldig visum

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een foutje kun je zo maken. Zo ook tijdens het invullen van je gegevens. Misschien vergis je jezelf wel een dag in je geboortedatum. Of je draait twee nummers om binnen je paspoortnummer. Het kleinste foutje kan er al toe leiden dat je visum ongeldig wordt verklaard. Maar ook als bijvoorbeeld je paspoort verlopen is, kan een visum geweigerd worden. In dergelijke gevallen is het fijn om terug te kunnen vallen op een reisverzekering.

Reisverzekering voor visumaanvraag

Daarom wordt altijd aangeraden om een reisverzekering af te sluiten voordat je een visum aan gaat vragen. Zo ben je verzekerd tegen het risico dat je visumaanvraag afgewezen wordt. Je kosten worden vergoed, wat de reden voor de afwijzing of ongeldigverklaring ook is. Naast de zekerheid van een reisverzekering, is het tevens mogelijk een visumbureau in te schakelen. Mocht je onzeker zijn over de aanvraag van een visum, staat dit bureau je met raad en daad bij. Zij controleren bijvoorbeeld je visumaanvraag, zodat eventuele foutjes eruit gevist kunnen worden. Zo weet je zeker dat jij gewoon een visum krijgt voor het land dat je wilt gaan bezoeken.