Is het afsluiten van een reisverzekering verplicht?

Verplicht?

Nee, het beschikken over een reisverzekering is niet wettelijk verplicht wanneer je op reis gaat. Toch is het wel verstandig om bij het maken van een reis een reisverzekering af te sluiten. Het kan je veel geld schelen als je in situaties terecht komt waarbij veel kosten gemaakt moeten worden. Als bijvoorbeeld je bagage gestolen wordt in het buitenland en je hebt geen reisverzekering, dan moet je zelf voor de kosten opdraaien.

Medische kosten

Vooral bij reizen buiten Europa is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten met geneeskundige dekking. Zo ben je verzekerd tegen kosten die gemaakt moeten worden voor medisch ingrijpen. Buiten Europa, maar ook in sommige landen binnen Europa, kunnen de kosten voor medische ingrepen hoger zijn dan in Nederland. Wanneer je via je zorgverzekering al aanvullend bent verzekerd tegen medische kosten in het buitenland is het niet nodig dit nogmaals te verzekeren via een reisverzekering.

Buiten Europa

Vooral buiten Europa is het slim om een reisverzekering af te sluiten. De risico’s buiten Europa zijn vaak hoger dan binnen Europa. Denk aan diefstal en criminaliteit in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Ook medische kosten kunnen buiten Europa hoger uitvallen. Een ziekenhuisbezoek in de VS kan bijvoorbeeld erg in de kosten lopen.