Moet ik medische kosten aanvullend meeverzekeren?

Onbezorgd op vakantie gaan doe je onder andere door een goede reisverzekering af te sluiten. Je hebt de keuze uit een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Een korte reisverzekering is aan te raden wanneer je minder dan 21 dagen per jaar op vakantie gaat. Bij het afsluiten van een reisverzekering is het altijd erg belangrijk om de rubriek medische kosten mee te verzekeren. Maar waarom is dat zo belangrijk en waar let je precies op?

Medische kosten worden vergoed uit de basisverzekering

Mocht je medische kosten moeten maken in het buitenland, dan worden deze kosten vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Daar zit echter wel een maximum aan. De zorgverzekeraar betaalt namelijk alleen het maximale bedrag van wat de behandeling in Nederland kost. Voor de overige kosten zul je zelf moeten opdraaien.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je extra medische kosten betaalt?

Het moeten betalen van extra medische kosten in het buitenland, kun je voorkomen door je aanvullend te verzekeren bij je zorgverzekering, of door het afsluiten van een reisverzekering die medische kosten in het buitenland vergoedt. Daarmee voorkom je dat je voor onverwachts hoge kosten komt te staan, terwijl dit met een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering goed af te dekken is.

Sociale repatriëring

Wanneer je alleen een basiszorgverzekering hebt afgesloten, of je bent nihil verzekerd voor medische kosten in de aanvullende verzekering, dan is het zeker raadzaam om een reisverzekering af te sluiten die de medische kosten vergoedt in het buitenland. Vanuit de zorgverzekering wordt namelijk alleen de acute zorg betaald. In de reisverzekering is er vaak sprake van sociale repatriëring. Dat betekent bijvoorbeeld dat reiskosten die je maakt terug naar Nederland, eventueel ook vergoed worden.

Een reisverzekering en het eigen risico

Er is nog een andere reden waarom het handig om medische kosten aanvullend te verzekeren bij een reisverzekering. Zorgverzekeraars brengen altijd het eigen risico bij je in rekening voor medische kosten die niet onder de dekking vallen. Reisverzekeraars vergoeden veelal alle medische kosten die je maakt, zonder dat er een eigen risico in rekening wordt gebracht. Check wel vooraf of er een eigen risico op je reisverzekering aanwezig is.