Hoe kan je reisziekte voorkomen?

In andere landen, voornamelijk buiten West-Europa, heeft men een andere levensstandaard dan in Nederland. Het eten wordt misschien net iets minder hygiënisch bereid in een ander land of reisziekte kan ook simpelweg onderweg al voorkomen. Zeeziek, wagenziek of luchtziek. Het bestaat allemaal. In dit blogartikel geven we een aantal tips hoe je reisziekte zoveel mogelijk kunt voorkomen.

1. Verstandig eten

Voordat je begint aan je reis is het verstandig om voldoende te eten. Neem een lichte maaltijd met gezond voedsel, zoals brood, mueslirepen, fruit en groenten. Het zoute en vette voedsel kun je beter even overslaan als je een lange reis voor de boeg hebt. Deze producten zorgen er doorgaans alleen maar voor dat je misselijker wordt. Uit onderzoek is gebleken dat het toevoegen van een beetje gember aan de maaltijd de spijsvertering bevordert. Een beetje gember bij de maaltijd is daarom niet verkeerd; het zorgt voor minder misselijkheid tijdens de reis.

2. Gezond drinken

Als je snel last hebt van reiszieke is het verstandig om geen alcohol te drinken. Zowel niet de avond ervoor als tijdens de reis. Alcohol bevordert misselijkheid alleen maar. Je kunt het beste gewoon water drinken. Erg gezond en je wordt er niet dik van! Probeer minimaal twee liter water per dag te drinken.

3. Medicijnen tegen reisziekte

Speciaal voor mensen die last hebben van reisziekte zijn er reispilletjes op de markt gebracht. Vanzelfsprekend zorgen de reispilletjes voor minder misselijkheid tijdens de reis. Als je met de auto weggaat, als bestuurder, kun je beter geen reispilletjes nemen. De pillen kunnen zorgen voor slaperigheid, wat uiteraard niet gewenst is tijdens het rijden. De reispillen zijn uiteraard wel handig als je met het vliegtuig op reis gaat.

4. Bedachtzaam zitten

Zowel in de auto als op de boot kun je bedachtzaam zitten. In de auto kun je het beste voorin zitten, omdat achterin zitten het meeste zorgt voor wagenziekte. Uiteraard is hier niet altijd genoeg ruimte voor en is er in de meeste auto’s doorgaans maar plek voor twee personen voorin. Ook in het vliegtuig wordt men minder snel misselijk als men voorin zit. Mocht je je plek zelf kunnen uitkiezen: kies dan voor een plek voorin. Als je per boot reist kun je het beste een cabine boeken aan de voorkant van het schip. Kies een cabine zo hoog mogelijk op het schip. Als je snel zeeziek wordt, kun je het beste naar de horizon kijken en je ogen open houden. Als je je ogen dicht doet, word je alleen nog maar meer zeeziek.

5. Zorg voor frisse lucht

Als je met de auto reist moet je zorgen voor voldoende frisse lucht. Frisse lucht is aangenaam en hierdoor word je minder snel wagenziek of zeeziek. In het vliegtuig kun je helaas geen raampje open draaien!