Maand feesten op kosten Europese Commissie

Op je achttiende een maand met de trein door Europa reizen op kosten van Brussel, om het Europese gevoel te bevorderen. Als het aan Manfred Weber, leider van de christen-democraten in het Europees Parlement, ligt wel. De Europese Commissie noemt de gratis interrailpas een ‘excellent’ plan en gaat de haalbaarheid onderzoeken. Uit onderzoek van VergelijkenVanReisverzekeringen.nl blijkt echter dat de Nederlandse jongere het Europese gevoel het liefst bevordert door te gaan feesten in Spanje.

Gepeperde rekening

Het Europese gevoel bevorderen zal gepaard gaan met een gepeperde rekening. Volgens de cijfers van Eurostat zullen een slordige 6 miljoen* van de 508 miljoen inwoners van de EU jaarlijks de leeftijd van 18 jaar bereiken. Een maand lang treinen door Europa zal minimaal 200 euro kosten, waarmee de rekening jaarlijks minimaal 1,2 miljard euro zal bedragen.

Feesten op kosten van de EU

Uit onderzoek in opdracht van VergelijkenVanReisverzekeringen.nl** blijkt dat de meerderheid van de jongeren het Europese gevoel het liefst bevordert door te feesten, met shoppen als goed alternatief.

Op de vraag welke activiteit de voorkeur zou hebben wanneer de EU de reiskosten op zich zou nemen antwoordde 57% feesten. Shoppen kwam met 28% op een tweede plek. Slechts 12% van de jongeren geeft aan van de gelegenheid gebruik te maken zich te verdiepen in cultuur van andere Europese landen.

Wanneer wordt gevraagd naar de gewenste bestemming maakt 44% het liefst een rondreis langs verschillende Europese steden. 34% slaat tussenstops liever over en gaat direct feesten in Spanje, Italië of Griekenland. Een gelukje voor de EU: Ibiza is niet direct per trein te bereiken.

* Eurostat, European Statistical System, census 2011, census by geography and age.
** Onderzoek onder 827 jongeren in de leeftijden 16, 17, 18 en 19 jaar uitgevoerd door MeedoenAanOnderzoek.nl