Noorwegen: Ruige Natuur en rijke geschiedenis

Het Koninkrijk Noorwegen is het langste en smalste land van Europa. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel het Schengen verdrag ondertekend. Hoewel u dus officieel geen paspoort hoeft te tonen, is het raadzaam om uw paspoort mee te nemen bij een bezoek aan Noorwegen.

Noorwegen is het gehele jaar door een aanrader om te bezoeken. Door de ligging aan de Atlantische oceaan staat het klimaat onder invloed van de warme Golfstroom.

Top 10 bezienswaardigheden Noorwegen

Oslo

Koop bij aankomst in de hoofdstad een City Sightseeing kaart. De hop-on-hop-off bus brengt u, onder andere, naar trekpleisters als:

 1. Vigeland beeldenpark in het Frognerpark.
  Beeldhouwer Gustav Vigeland vertelt u het verhaal van de kringloop van het menselijk leven in ruim 200 kunstwerken.
 2. Vikingschiphuis ( Vikingskipshuset)
  Dit onderdeel van de universiteit van Oslo toont Vikingschepen die gevonden zijn op diverse locaties in Noorwegen
 3. Operahouse aan de Oslofjord.
  Dit bouwwerk lijkt als een ijsberg uit het water te komen en is de thuishaven van de Noorse Opera en ballet.
 4. Holmenkollen
  Holmenkollen is bekend van de skischans uit 1892, waar verschillende wereldkampioenschappen en zelfs de Olympische Winterspelen van 1952 op zijn gehouden. Er is tevens een skimuseum gevestigd.

De staafkerken

Staafkerken zijn de oudste Christelijke gebouwen ter wereld. Drie ‘toppers’:

 1. De staafkerk van Urnes
  De staafkerk van Urnes staat in de provincie Sogn (West-Noorwegen)en werd gebouwd tussen 1130 en 1150. De kerk staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO
 2. Heddal Stavkirke
  In de provincie Telemark (Zuidoost Noorwegen) is de grootste staafkerk van Noorwegen, deze werd gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw. In het restaurant tegenover de kerk bevindt zich een (gratis) permanente tentoonstelling.
 3. De staafkerk van Borgund
  Deze staafkerk staat ook in de provincie Sogn en is gebouwd tussen 1150 en 1180. De kerk heeft zijn middeleeuwse karakter behouden doordat er sinds de bouw vrijwel geen aanpassingen zijn gedaan.

De fjorden

 1. De Geirangerfjord
  15 km lang en staat, samen met de Nærøyflord, sinds 2005 op de UNESCO werelderfgoedlijst. De Geiranger fjord heeft diverse spectaculaire watervallen met mysterieuze namen als ‘de Bruidssluier’, ‘de Vrijer’ en ‘de Zeven Zusters’.
 2. De Nærøyfjord
  Een ruim 20 km lang en 300 meter breed fjord, is een zijtak van de Sognefjord.
 3. Oslofjord
  De Oslofjord is met zijn 107 km lengte een van de langste fjorden van Noorwegen.
 4. Het mijnstadje Røros
  Sinds 1980 op de UNESCO lijst. In dit hoogstgelegen Noorse stadje (628 meter) werd sinds 1665 koper gewonnen. Het centrum van dit stadje kent twee straten met houten huizen uit de 19e eeuw.

De Duitse kade van Bergen (Bryggen)

Voluit de Tyskebryggen (Duitse kade) is een serie handelshuizen uit de Hanzetijd en staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Noordkaap

Een aanrader in de zomer als u de midderzomernachtsdroom in werkelijkheid wilt beleven.

Kristiansand

Een bekende vakantiebestemming voor de Noren. Deze moderne stad heeft een schitterende dierentuin (Dyrepark) met pretpark die beslist een bezoekje waard is.

Maihaugen openluchtmuseum

Dit openluchtmuseum in Lillehammer laat 185 woningen zien uit de Noorse Middeleeuwen alsmede de staafkerk van Garmo uit 1150.

Flåmsbana

De steilste spoorbaan ter wereld begint in Myrdal en loopt via de schitterende waterval van Kjosfossen naar Flåm.

Lapland, het land van de Samen

Leer de Samen (de oorspronkelijke bewoners van Noorwegen) kennen in het Sami Cultuurpark in het uiterste noordoosten van Noorwegen aan de grens met Finland.

Het langste en smalste land van Europa is een werkelijk genot om te bezoeken. Lees onze top-10 bezienswaardigheden voordat je gaat genieten van de ruige natuur en geschiedenis!