Paspoort kwijt in het buitenland?

Als uw paspoort is gestolen of u bent uw paspoort verloren in het buitenland dient u zo snel mogelijk aangifte te doen bij de lokale politie. Na het doen van aangifte moet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat van het desbetreffende land een noodpaspoort aanvragen waarmee u terug kunt reizen naar Nederland. Zonder paspoort of noodpaspoort kunt u niet terugreizen naar Nederland. Bij terugkomst in Nederland moet u ook bij de Nederlandse politie aangifte doen van het verliezen van uw paspoort.

Noodpaspoorten worden alleen onder een aantal voorwaarden verleend. Zo dient u aan te tonen dat u uw reis niet kunt uitstellen (met vliegtickets of hotelreserveringen) en u niet tijdig een normaal paspoort aan kunt vragen. Wanneer het niet mogelijk is tijdig een noodpaspoort te verstrekken wordt een laissez-passer verstrekt. Met de laissez-passer wordt een eenmalige terugkeer mogelijk gemaakt.

Noodpaspoort in Nederland

Een vlucht geboekt en op Schiphol er achter gekomen dat uw paspoort is verlopen of niet lang genoeg geldig is voor het land van bestemming? Ook dan kan een noodpaspoort worden aangevraagd. Deze noodpaspoorten worden verstrekt door de Koninklijke Marechaussee voor 46 euro. Om een nooddocument aan te vragen moet u beschikken over de volgende zaken:

  • Er moet worden aangetoond dat de reis niet kan worden uitgesteld door middel van een vliegticket
  • Een recent uittreksel uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA)
  • Reisdocumenten
  • Een recente pasfoto

Kinderen eigen paspoort

Wat ook geregeld mis gaat is dat kinderen geen eigen paspoort hebben. Sinds vorig jaar dienen kinderen van alle leeftijden een eigen paspoort of identiteitskaart te hebben voor reizen naar het buitenland. Het bijschrijven van een kind in het paspoort van de ouders is niet meer mogelijk. Kinderen van 14 jaar moeten ook in Nederland in het bezit zijn van een paspoort of identiteitskaart.