Schiphol test paspoortvrij reizen

Schiphol kent de laatste jaren een enorme drukte die alleen maar toe lijkt te nemen. Het aantal vliegreizen van en naar de belangrijkste luchthaven in Nederland blijft maar stijgen, waardoor het ook op Schiphol zelf steeds drukker wordt. Veel reizigers vinden dat ontzettend vervelend. Gelukkig worden er ook oplossingen bedacht voor deze drukte. Een betere doorstroming van de passagiers bijvoorbeeld. Zo zou het in de toekomst zomaar kunnen dat je vanaf Schiphol paspoortvrij kunt reizen, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Wil je inchecken op Schiphol, wees dan op tijd.

Toenemende drukte

De drukte blijft maar toenemen op Schiphol. Op basis van de cijfers uit het eerste kwartaal van 2017 lijkt het erop dat het maximale aantal van 500 duizend vluchten dit jaar ruim doorbroken gaat worden. Dat leidt bij veel reizigers tot frustratie en hinder. Zo waren er in de meivakantie op Schiphol honderden mensen die hun vlucht misten. Niet omdat ze te laat waren of niet wisten waar ze moesten zijn, maar omdat ze in de wachtrij stonden. Doordat er steeds meer luchtvaartmaatschappijen komen en de economie steeds verder aantrekt, gaan steeds meer mensen met het vliegtuig op vakantie. Bovendien zijn de kosten erg laag waardoor een vliegreis voor vrijwel iedereen binnen het budget ligt.

Maatregelen

Natuurlijk doet de luchthaven zelf er alles aan om de drukte te bestrijden. Zo worden de security lanes beter en effectiever bemand én komen er extra lanes bij. Vooral tijdens de zogeheten ‘piekweken’ worden deze ingezet. In de zomermaanden worden er bijvoorbeeld alleen al zo’n 400 extra securitymedewerkers ingezet. Ook worden er extra zuilen op Schiphol gezet. Bij deze zuilen, waar er nu 78 van staan, kunnen reizigers binnen de EU zelf hun paspoort scannen. Er worden twaalf van deze zuilen bijgeplaatst.

Paspoortvrij reizen

In de toekomst is het wellicht mogelijk om helemaal paspoortvrij te reizen. Dat zou een zeer effectieve maatregelen zijn om de drukte te bestrijden. Dat gaat overigens niet ten koste van de veiligheid. Een camera neemt namelijk het werk van de paspoortcontrole over. Passagiers worden door deze camera herkend en vervolgens vergeleken met een biometrische scan van dezelfde persoon. Deze scan zou in de toekomst zelfs al thuis gemaakt kunnen worden waardoor de doorstroming nog beter wordt. Er werd door Schiphol begin 2017, in samenwerking met KLM, al een test gedaan met biometrisch boarden. Bij deze geslaagde proef hoefden reizigers niet meer hun instapkaart te laten zien als ze het vliegtuig in wilden.

Nieuwe test

Binnenkort starten de Koninklijke Marechaussee en Schiphol gezamenlijk met een volledige test als het gaat om paspoortvrij reizen. Alleen reizigers vanuit het Schengengebied, die op Schiphol overstappen naar een bestemming buiten Schengen, doen mee aan de test. Deze testpersonen kunnen bij aankomst op Schiphol een scan van het gezicht laten maken. Zodra de reiziger bij de grens aankomt, registreert de camera het gezicht en herkent dat aan de hand van de scan. Als de techniek goed genoeg werkt en de test een succes wordt, kan dit zomaar de nieuwe effectieve wijze van boarden worden. Daar wordt vanzelfsprekend enorm veel tijd mee bespaard waardoor de drukte slim aangepakt wordt.

Marechaussee

Ook de marechaussee profiteert van deze nieuwe techniek. Op dit moment zitten ze daar nog te springen om nieuwe medewerkers. Volgens de huidige directeur Nijhuis moeten er zelfs zo’n 500 man extra bij, terwijl de regering er slechts 200 heeft toegezegd. Omdat de marechaussee op Schiphol onderbezet is, ligt de focus vooral bij reizigers overstappen of vertrekken. Men wil koste wat kost voorkomen dat veel reizigers hun vlucht missen omdat ze in de rij staan voor een paspoortcontrole. Als de nieuwe techniek daadwerkelijk werkt en wordt ingevoerd, betekent dat een behoorlijke lastenverlichting voor de marechaussee. Men kan zich dan op Schiphol weer op andere belangrijke aspecten gaan focussen. Daardoor wordt de veiligheid, die op Schiphol al goed is, nog beter!