Zo kom je wel tot rust tijdens je vakantie

Je vakantie heb je nodig om tot rust te komen. Een heel jaar lang zijn we druk in de weer met onder andere werk, opleiding en hobby’s. Het liefst doen we zoveel mogelijk, maar de tijd die we hebben is beperkt. Daar komt bij dat we ook nog moeten slapen en dat is erg belangrijk om goed tot rust te komen.

Ruim de helft van de vakantiegangers komt meer moe terug van vakantie dan dat ze op vakantie gingen. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat ze slecht slapen tijdens hun vakantie. Misschien herken je het wel een beetje, je kunt niet slapen door het gesnurk van je partner of familielid, irritant gezoem van muggen, het caravan- of hotelbed slaapt voor geen meter of je buren borrelen tot laat in de nacht met harde muziek en hard gepraat.

Hoeveel uren slaap heb je nu echt nodig?

Wetenschappers universiteit West Virginia
Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van West Virginia concludeerde dat een mens 7 uur slaap per nacht nodig heeft. Indien er minder of meer uren geslapen wordt onderstaan er gezondheidsproblemen.

Slaapdeskundigen
Slaapdeskundigen zijn van mening dat niet in het algemeen gezegd kan worden hoeveel uren slaap mensen nodig hebben. Je moet dit per individu bekijken en daarbij ook onderscheid maken wat de situatie is op een bepaald moment. Je hebt langslapers en kortslapers. Ook de situatie is van belang, iemand die ziek is heeft meer slaap nodig dan iemand die zich gewoon lekker voelt.

10 Tips om tot rust te komen tijdens je vakantie

1. Ga uitgerust op vakantie
Een goed begin is het halve werk. Wanneer je op vakantie gaat kun je het beste de tijd nemen om rustig te vertrekken. Neem ook op tijd rust tijdens het reizen. Zo kom je uitgeruster aan op plaats van bestemming en ook wanneer je weer thuis arriveert.

2. Laat je hersenen tot rust komen zodra je in bed gaat liggen
Ga niet nog even in bed werken, studeren, tv kijken of gebruik maken van je smartphone of tablet. Wanneer je dit doet komen je hersenen niet voldoende tot rust om goed in slaap te vallen. Het is zelfs aan te raden om één uur voordat je gaat slapen geen elektronische apparaten zoals TV of smartphone te gebruiken voordat je naar bed gaat. Er zijn uitzonderingen, zo verstoort een e-bookreader over het algemeen de nachtrust niet. Nog even een kleine wandeling maken, een warm bad of vrijen kan ontspannend werken en het inslapen makkelijker maken.

3. Regelmatig slaap- en waakritme
Let op de tijden dat je gaat slapen en opstaat. Het beste kun je op vaste tijden naar bed gaan en ‘s morgens weer opstaan. Zodoende krijg je een beter slaapritme en kom je meer tot rust.

4. Ga op vakantie niet alleen luieren
Ook op vakantie kun je het beste in beweging blijven. Wanneer je hele dagen op het strand of aan het zwembad gaat liggen en niet anders doet dan luieren, dan kan het al vrij snel zo zijn dat je ‘s nachts niet meer goed kunt slapen. Het kan dan gebeuren dat je hele nachten ligt te woelen, om maar in slaap te komen. Het gevolg is dat je alleen maar meer moe wordt en uiteindelijk gebroken terug naar huis reist. Je kunt op vakantie goed in beweging blijven door het maken van lange wandelingen of door te gaan sporten zoals zwemmen en hardlopen.

5. Let op je eten en drinken
Eten en drinken hebben invloed op onze slaap. Voorbeelden zijn cafeïne, alcohol, nicotine en gekruid eten. Enkele uren voordat je gaat slapen kun je dit soort producten beter laten staan. Cafeïnevrije koffie kan geen kwaad. Teveel en te vet eten is slecht voor je lichaam. Dit eten vergt veel kracht van je lichaam om het allemaal te verteren en dat gaat ten koste van je nachtrust.

6. Geen last meer van gesnurk: koop oordopjes
Oordopjes kun je zowel online als in de winkel kopen. Het is een simpele oplossing die uiterst effectief wanneer je last hebt van het gesnurk van je partner of een familielid.

7. Lukt slapen niet? Blijf niet woelen in bed
Wanneer slapen niet lukt, kun je beter even uit bed gaan en iets ontspannends gaan doen. Een goede tip is om rustige muziek te luisteren of even te gaan lezen (boek of e-reader, geen tablet in verband met het felle licht wat averechts kan werken). Mocht je vaak slecht in slaap kunnen komen dan kun je eventueel gebruik maken van geneesmiddelen (bijvoorbeeld melatonine) of supplementen die kunnen helpen bij het in slaap komen en doorslapen.

8. Neem je eigen kussen en/of deken mee op vakantie
Wanneer je bijvoorbeeld verblijft in een hotel kun je te maken krijgen met een slecht kussen en dekbed. Wanneer je je eigen kussen en/of deken meeneemt kan dat enorm schelen in je nachtrust. Nu is de bagage die je mee mag nemen in het vliegtuig beperkt, maar het meenemen van een kussen waar je goed op slaapt is belangrijker dan teveel spullen meenemen op vakantie die je nauwelijks gebruikt. Eventueel kun je een kussen in een handtas ook meenemen als handbagage.

9. Klamboe, citroen of UV muggenlamp
Gezoem van muggen kan je ‘s nachts horendol maken. Niet alleen het gezoem is irritant, wanneer je continu gestoken wordt, kun je helemaal gek worden van de jeuk. Met als gevolg dat je de volgende dag helemaal gebroken bent. Muggen kun je wegjagen door gebruik te maken van een klamboe, een opengesneden citroen bij het hoofdeinde of op je nachtkastje of door gebruik te maken van een UV muggenlamp. Gebruik geen UV muggenlamp met een ingebouwde ventilator, die zijn waardeloos. Muggen hebben namelijk een hekel aan wind en daarom heeft een muggenlamp met ventilator totaal geen nut.

10. Zet de airco aan of koop een Dyson
Warmte op je kamer is iets wat je kan opbreken wanneer je lekker in slaap wilt komen. Het beste kun je bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen even de airco aanzetten in je hotelkamer. Nog een hele goede tip: koop een Dyson. Dit is een speciale ventilator die veel beter werkt dan traditionele ventilatoren. Bij een gewone ventilator is het al snel zo dat deze warme lucht naar je blaast, Dyson ventilatoren zorgen voor koude lucht. Een Dyson is bovendien heel energiezuinig. Absoluut een gouden tip.