Andorra, vakantieland of niet?

Het tweede land in deze serie is Andorra. Veel mensen zullen hier waarschijnlijk nog nooit geweest zijn, omdat het een ontzettend klein land is. Dit is jammer, want het land heeft veel te bieden! Wat Andorra je allemaal te bieden heeft zal ik hier voor je beschrijven.

Algemene informatie over Andorra

Andorra is een klein Vorstendom. In totaal bedraagt de oppervlakte niet meer dan 468 km². Het ligt zuidwestelijk van Europa en is naast dat het een Vorstendom is ook een dwergstaat. De grenzen worden gevormd door de buurlanden Spanje en Frankrijk. Andorra moet het met name hebben van het toerisme. Velen kennen dit piepkleine landje als belastingparadijs. Andorra ziet men ook wel eens als het allerlaatste overblijfsel van de zogenaamde bufferstaten. Deze staten werden door Karel de Grote gesticht om de (Islamitische) Moren te beletten het rijk van Karel de Grote binnen te komen en dan met name Frankrijk, dat in die tijd overwegend Christelijk was. In Andorra is de officiële spreektaal Catalaans.

Klimaat Andorra

Andorra heeft eigenlijk een (gematigd) zeeklimaat maar het land ligt op grote hoogte, namelijk gemiddeld op 2000 meter. Het klimaat noemt men daarom ook wel eens een hooggebergte klimaat. De zomers zijn redelijk nat en echt warm wordt het niet. Temperaturen boven de 20 graden zijn zeldzaam. De winters zijn vrij koud en er valt veel sneeuw. Dit maakt Andorra een wintersportland bij uitstek. Betoverend, zo is de natuur in Andorra. Het is vooral een zeer geschikt land voor bergliefhebbers. Wandel door prachtige valleien, zoek de hoogste bergtoppen op of rust uit aan een van de vele riviertjes. Andorra is door de Pyreneeën geheel omsloten. De natuur bied je prachtige vergezichten.

Bezienswaardigheden Andorra

Doordat Andorra omgeven is door bergen en vaak ook sneeuw zijn dit de voornaamste redenen om een bezoek te brengen aan dit prachtige land. Toch heeft het land wel meer te bieden. Er zijn in de verschillende steden van het land mooie kerken en musea te vinden. Een aantal bezienswaardigheden zet ik hier voor je op een rij.

Andorra la Vella: wat heeft de hoofdstad te bieden?

Andorra la Vella is de hoofdstad van Andorra en staat vooral bekend als een waar belastingparadijs. Meerdere koopjesjagers weten deze stad dan ook al te vinden. In een van de vele warenhuizen van Andorra la Vella zal je ongetwijfeld vinden wat je zoekt en het mooiste van alles: je hoeft geen belasting te betalen over je aankopen! Nadeel is dan weer dat je niet de enige bent die hier voor het belastingvrij winkelen naar toe gaat. Je moet niet vreemd opkijken als je met je collega shoppers in een urenlange file beland.

Gelukkig heeft Andorra la Vella meer te bieden dan alleen grote warenhuizen. In het oude gedeelte van de stad (Barri Antic) zijn de smalle straatjes, oude huizen en keiwegen van de stad te zien. Ook kun je een bezoek brengen aan de la Margineda brug. Deze brug met een lengte van 33 meter en breedte van 9,2 meter is de grootste Romaanse brug van Andorra.

Sporten in Andorra

De vele bergen die om Andorra liggen maken het een heel geschikt land voor verschillende vormen van sport. Uiteraard kun je hier door de prachtige bergen wandelen. Er zijn kilometerslange wandelroutes met berghutten. In natuurpark Valls del Comapedrosa kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de wandelroutes en gratis overnachten in de berghutten in het gebied.

Naast het wandelen is het landschap van Andorra ook erg bruikbaar voor fietsers en dan vooral voor de mountainbikers. In de steden van Andorra is bijna overal wel een fietsverhuur te vinden waar je een mountainbike kunt huren. Bij deze mountainbike kan je ook een fietsroute krijgen of kopen en je tocht kan beginnen. Voor zowel beginners als gevorderden zijn er speciale routes uitgestippeld.

Ten slotte kunnen de extreme sporters ook hun geluk zoeken in Andorra. De bergen lenen zich prima voor abseilen en bergbeklimmen.

Musea in Andorra

Houd je niet echt van sporten en het buitenleven dan is er ook binnen genoeg te zien. Andorra heeft vele musea die het bezoeken meer dan waard zijn! Zo is er in de plaats Escaldes-Engordanyeen parfummuseum te vinden. In dit museum wordt aan de hand van parfum de geschiedenis van het land beschreven. In Escaldes-Engordany kan je meer vinden dan het parfummuseum. De streek staat namelijk bekend om de vele waterbeken, waar nog mensen op traditionele wijze leven.

Voor iedereen die van motorfietsen en fietsen houdt is in de plaats Canillo het tweewielermuseum opgericht. In dit museum wordt getoond hoe de tweewielers in de loop van de tijd hun aandeel hebben gekregen in de geschiedenis. Ook motorfietsen maken deel uit van het museum en er zijn een aantal zeer bijzondere exemplaren te bewonderen!

Andorra en wintersport

Er zijn verschillende wintersportgebieden te vinden in Andorra, maar de meest bekende is toch wel El Pas de la Casa. Deze plek bevindt zich op de hoogste berg van Andorra en is daardoor zeer geschikt voor skiërs en snowboarders. In 1957 is hier de eerste skilift geopend en sindsdien is het gebied ontwikkeld tot een goede plek om de winter door te brengen. El Pasa de la Casa bestaat inmiddels uit meer dan 100 kilometer piste met daarbij 31 liften. Doordat het gebied de hoogste plek van Andorra is heb je er ook de meeste zekerheid van sneeuw. Vergeet voordat je op wintersport gaat naar Andorra niet om een goede reisverzekering af te sluiten. Tijdens sporten loop je meer risico’s en dan is het slim om goed verzekerd te zijn.

Wat moet je verder nog weten over Andorra?

Voordat je op vakantie of op reis gaat naar Andorra is het verstandig om goed voorbereid op reis te gaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zoals al eerder gezegd is het slim om een goede reisverzekering af te sluiten. Maar zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden?

Hoe maak ik me verstaanbaar in Andorra?

De officiële taal van Andorra is Catalaans. De autochtone bevolking spreekt dit nog steeds. Ze zijn echter sterk in de minderheid en daarom is Spaans de meest gesproken taal. Daarnaast is Frans de derde taal van Andorra. Op de meeste toeristische plekken spreken de meeste Andorrese mensen een goed woordje Engels, maar buiten die gebieden zal je toch moeten vertrouwen op je Spaans en Frans.

Waarmee betaal ik in Andorra?

In Andorra kun je gewoon met de Euro betalen. Andorra heeft geen eigen munteenheid. Je kunt bijna overal wel pinnen en creditcards worden over het algemeen ook bijna overal geaccepteerd.

Mag ik onbeperkt spullen meenemen uit Andorra?

Nee, dit mag niet. Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om zoveel mogelijk spullen te kopen in Andorra, maar er zijn wel grenzen gesteld. De precieze aantallen die je mee mag nemen kun je vinden bij de toeristenbureaus in Andorra.