Ben jij ooit in Masqat geweest?

Masqat

De hoofdstad van het kleine, Arabische land Oman is Masqat. Wellicht verwacht je het niet, maar Masqat is steeds meer in trek als bestemming voor een stedentrip. Waarom? Vanwege de bijzondere cultuur. Oman is een klein land, waardoor je, naast je bestemming aan de stad Masqat ook de rest van het land kunt bezoeken. Eerst een kleine update van het land Oman zelf; wat heeft het land te bieden plus de combinatie met de stad Masqat?

Inwoners

In Oman wonen ongeveer 3,4 miljoen mensen. Er zijn veel verschillende culturen en er leven veel verschillende mensen in het land. Oman is oorspronkelijk een Arabisch land. Er leven nog drie traditionele stammen: de bergbewoners (Jebels), de kustbewoners (Bani Hiwani-stam) en de bedoeïen (Bani Ghafiri-stam). De meerderheid van de bevolking leeft nog steeds in één van deze drie stammen. Oman heeft een grote oppervlakte, waardoor het één van de minst dichtbevolkte landen ter wereld is.

Per vierkante kilometer wonen er ongeveer omgerekend vier mensen. Oman heeft een verscheidenheid aan nationaliteiten aangezien er eeuwenlang verschillende uitwisselingen hebben plaatsgevonden. Uitwisselingen tussen het Midden-Oosten en delen van Afrika. Maar ook uitwisselingen uit Westerse landen zoals Australië en de Verenigde Staten.

Verdubbeling

Over twintig jaar zal waarschijnlijk de bevolking verdubbeld zijn, aangezien de bevolking zeer snel groeit. Maar buiten de traditionele stammen en overige uitwisselingen leven er ook andere, verschillende bevolkingsgroepen. Er leven namelijk nog Zanzibari’s, dit zijn nakomelingen van Omani’s. Vroeger vertrokken er namelijk veel bewoners naar Zanzibar. Maar vanaf ongeveer 1970 zijn er verschillende bewoners weer teruggekeerd naar Oman.

De meest gesproken taal is Arabisch en Swahili. De bevolking bestaat ook uit gastarbeiders die vooral in de dienstverlenende sector werken. De gastarbeiders komen uit landen zoals de Filippijnen, Sri Lanka, India en Bangladesh. Een klein deel van de bevolking zijn Europese immigranten. Deze werken bij banken of in de olie-industrie en hebben hooggekwalificeerde functies. Zoals je al opmerkt is Oman een veelzijdig land met veel verschillende mensen met veel verschillende culturen.

Culturen

Al deze verschillende culturen komen ook samen in de stad Masqat. Het is een drukke stad, een levendige stad waar veel gebeurt dagelijks. Masqat is ongeveer vijfduizend jaar geleden ontdekt en de stad heeft dus een boeiende geschiedenis van maar liefst vijfduizend jaar. Daardoor heeft Oman, maar ook de hoofdstad natuurlijk veel indrukwekkende overblijfsels, verlaten forten en stadjes en het land bezit in totaal ruim zeshonderd verschillende kastelen.

Als je op cultuurtocht gaat ontdek je vele sporen van de vroegere tijden van het land. In Muscat zijn heel veel bezienswaardigheden te vinden, maar ook verder in het land zelf kunt u indrukwekkende en boeiende dingen vinden en bekijken.

Geschiedenis

Een stukje geschiedenis over Masqat; vroeger werd vrijwel elke stad in Oman beschermd door verschillende forten. Masqat staat nu nog bekend door deze, nog steeds staande, eeuwenoude forten. Op strategische plekken staan de eeuwenoude forten, meestal afgedaald in kloven. De bekendste en mooiste forten zijn het Jalali Fort, Mirani Fort, Mutrah Fort, Bahla Fort, Sohar Fort en het Jabrin Fort. Deze forten staan vaak aangegeven in reisgidsen. Vaak zijn ze bekend vanwege belangrijke gebeurtenissen die in de geschiedenis van het land en de stad rondom dat fort afspeelden. Of zijn ze bekend omdat het qua architectuur mooie forten zijn. Ze zijn in de stad Masqat en daarbuiten gemakkelijk te vinden als je een fortentocht zou willen houden.

Buiten geschiedenis en forten zijn er qua cultuur ook musea en moskeeën te bezoeken. Vooral in de hoofdstad Muscat zijn de meeste musea te bezoeken die zeker een bezoekje waard zijn. Zoals het Omani Museum, Nationaal Museum, Kindermuseum, Sohar Fort Museum, Salalah Museum en het Bait al Zubair Museum. Wel is het moeilijk om een moskee in Oman te bezoeken als je niet-moslim bent. In de meeste moskeeën mag je niet naar binnen als je geen moslim bent, maar gelukkig zijn de moskeeën prachtig om ook van buiten te bekijken.

Natuur

Wellicht zou je het niet verwachten, maar de hoofdstad van Oman, Masqat kenmerkt zich behoorlijk door de natuur die in de stad te vinden is. Wat dacht u van de wadi’s, de zeeschildpadden, de prachtige vogels en de grote, mooie gebergten die dichtbij het centrum van de stad te vinden zijn? Er zijn heel veel wadi’s te vinden, een groot aantal zelfs. In deze rivierbeddingen zorgt het water voor een weelderige, groene oase met vele vogels bij elkaar die allemaal heel kleurrijk en zeker heel mooi zijn. Het is een mooie bestemming om daar met uw partner of gezin door te brengen.

Bijvoorbeeld voor een romantische of gezellige picknick of om een heerlijke duik in het zeer heldere water te nemen, ook kunt u daar goed trekken en is het ideaal voor canyoning. Bij canyoning loopt u door rivieren door een canyon te volgen. Door middel van een combinatie van wandelen, klimmen, springen, zwemmen en abseilen beleeft u een geweldig avontuur. U gaat dan met ervaren begeleiders mee die precies weet wat u moet doen en het is zeker de moeite waard om in Oman als natuurtocht en trektocht in één te beschouwen.

Zeeschildpadden

Terug naar de natuur. Er zijn zeker veel mooie zeeschildpadden te vinden in Oman. Op een aantal stranden in Oman leggen jaarlijks ongeveer 20.000 zeeschildpadden hun eieren. Dit zijn er dus heel veel en daarom staat Oman ook wel een beetje bekend om hun mooie, avontuurlijke zeeschildpadden. Verder bezit Oman een zeer groot aantal kleurrijke en mooie vogels.

Het is een uitstekende bestemming voor vogelliefhebbers om eens veel verschillende soorten vogels in de natuur te kunnen bekijken die u in Nederland nooit zal tegenkomen. Oman heeft een fraai winterklimaat en mooie gebergten. Het is zeker de moeite waard om naar dit Arabische land op vakantie te gaan als u van natuur kunt genieten en dit ook graag doet of wilt doen.

Klimaat

Het klimaat in Masqat is zeer fraai met wisselende temperaturen van de winter tot de zomer en van de lente tot de herfst. Waarschijnlijk vraagt u zich af welke periode het beste is om op dat moment naar Masqat te gaan, wanneer het de beste periode is om een gedurende tijd te reizen in de hoofdstad van Oman en eventueel daarbuiten. Van begin oktober tot februari is het, het best om Masqat te bezoeken. In ieder geval is dit goedkoper bij de reisbureaus dan wanneer u in de zomervakantie zult gaan, maar ook is de temperatuur niet al te hoog en voor ons als Nederlanders is dat stukken beter. De temperatuur ligt in die wintermaanden tussen de vierentwintig en drieëndertig graden.

In Masqat is het winter van oktober tot maart, met een gemiddelde temperatuur van vijfentwintig graden. In de nacht zijn het koele nachten waardoor het klimaat dan ideaal is om de stad te verkennen. Dat maakt Masqat ook mooier, de nacht waarin de stad, zeker in de zomer, tot leven komt.

De beste reisverzekering voor Masqat

Zorg ervoor dat je goed voorbereid op vakantie gaat door een goede reisverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje wordt vaak gezegd. Maak je daarom geen zorgen op jouw vakantie, mocht er wel wat gebeuren. Met een reisverzekering bent u vooraf verzekerd voor eventuele beschadiging aan of diefstal van uw bagage en bent u verzekerd voor eventuele ziektekosten die u maakt tijdens het reis. Welke reisverzekering het beste bij u past? Vergelijk de reisverzekeringen in onze vergelijktool en stem uw reisverzekering helemaal af op jouw wensen en eisen. Zo kun jij onbezorgd genieten van jouw vakantie!