Een annuleringsverzekering

Annuleringsverzekering

Stel je voor je hebt een vakantie geboekt. Je hebt er heel veel zin in, maar een week voor je vakantie komt een familielid in de 1e graad te overlijden. Dit is erg vervelend en je kan hierdoor niet meer op vakantie. 

Het kan altijd gebeuren dat om verschillende redenen je reis niet meer door kan gaan. Dit kan komen omdat je noodgedwongen thuis moet blijven door ziekten of overlijden van familieleden of omdat er iets gebeurt op je plek van bestemming. 

Het kan een grote klap zijn als je reis niet doorgaat en je krijgt je geld niet terug. Hiervoor sluiten veel mensen een annuleringsverzekering af. Wat dit precies is en wat het precies dekt? Wij zochten het voor je uit. 

Een annuleringsverzekering afsluiten

Een annuleringsverzekering dekt (een deel van) de kosten van je reis, wanneer deze niet door kan gaan door een ernstige gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld een ongeval, ziekte of overlijden van jezelf of een familielid in de 1e of 2e graad zijn.

Ook wanneer je jouw reis moet afbreken door specifieke gebeurtenissen, biedt een annuleringsverzekering voordelen. Zo krijg je een deel van je reis vergoedt. 

We kennen twee typen annuleringsverzekeringen: een doorlopende annuleringsverzekering en een kortlopende annuleringsverzekering.

Wat is een doorlopende annuleringsverzekering?

Met een doorlopende annuleringsverzekering ben je het hele jaar verzekerd tegen de annuleringskosten als je reis niet doorgaat of afgebroken moet worden door omstandigheden. Bij sommige verzekeraars zijn weekendjes weg of zelfs concert- en theaterkaarten verzekerd! 

Een doorlopende annuleringsverzekering sluit je af als je een aantal keer per jaar op reis gaat. In dat geval valt een doorlopende annuleringsverzekering meestal goedkoper uit dan een kortlopende annuleringsverzekering. Met een doorlopende annuleringsverzekering heb je geen omkijken naar je verzekering en kan je met een gerust gevoel vakanties en weekendjes weg boeken. Je hoeft jezelf er ook niet meer aan te herinneren om steeds de verzekering af te sluiten. 

Wat is een kortlopende annuleringsverzekering?

Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je eenmalig af als jij een vakantie hebt geboekt en je wilt specifiek voor deze vakantie verzekeren voor eventuele annulering van de vakantie, dan kan sluit je een kortlopende annuleringsverzekering in. 

Een annuleringsverzekering boeken voor je vakantie

Een annuleringsverzekering afsluiten voor een vakantie is een verstandig idee. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat jouw vakantie plotseling niet doorgaat, door ziekten, overlijden of andere ernstige gebeurtenissen. 

Met een annuleringsverzekering ben je voor ernstige voorgevallen verzekerd, wanneer jouw vakantie niet doorgaat. Je krijgt dan een deel van je reiskosten terug. In sommige gevallen (bijna) al jouw reiskosten! 

Annuleringsverzekering negatief reisadvies

In veel gevallen is bij een doorlopende annuleringsverzekering het annuleren van je reis bij een negatief reisadvies wél verzekerd en bij een kortlopende annuleringsverzekering niet. 

Wel wordt bij een doorlopende annuleringsverzekering als harde eis gesteld dat de reis geboekt is toen het land, gebied of stad nog geen negatief reisadvies had. Door de coronacrisis in 2020 is ook bij veel verzekeraars als eis gesteld dat het negatieve reisadvies niet ontstaan is door een grootschalige epidemie. 

Uiteraard is dit niet het geval bij elke verzekeraar. Controleer daarom altijd eerst goed de voorwaarde voor het afsluiten van een annuleringsverzekering.