Hoe veilig is vliegen eigenlijk?

De afgelopen jaren zijn een aantal vliegtuigen van de radar verdwenen, verongelukt of neergeschoten. Dat heeft ervoor gezorgd dat sommige mensen bang zijn om het vliegtuig in te stappen. Ze durven geen grote afstanden meer af te leggen met het vliegtuig. Het liefst zouden ze het vliegtuig volledig vermijden. Toch is dat haast onmogelijk als je een leuke vakantie boekt naar een ver land. Hoe veilig is vliegen eigenlijk nog in 2016 en wat kun je doen om nare scenario’s te voorkomen?

Extra controles en beveiliging

Ondanks eerder opgenoemde situaties waarin vliegen nou niet bepaald succesvol kan worden genoemd, is vliegen nog steeds een van de veiligste manieren om van de ene naar de andere bestemming te komen. Sinds 1972 neemt het aantal doden door vliegtuigongelukken af. Autorijden is duizendmaal gevaarlijker dan een vliegtuig instappen. Op de weg gebeuren veel meer ongevallen dan met een vliegtuig.

De laatste jaren zijn de controles op vliegvelden toegenomen en is de beveiliging aangescherpt. Hoe gek dat ook klinkt, het maakt vliegen wel veiliger. Er zijn meer oplettende ogen. Zie je een verdachte situatie op het vliegveld of in het vliegveld? Schroom dan niet, maar loop naar een beveiliger of waarschuw een steward of stewardess.

Check de website van de Rijksoverheid

Als je reist naar het buitenland wil je liever niet geconfronteerd worden met terrorisme. Toch brengt reizen met het vliegtuig bepaalde risico’s met zich mee. Dat heeft ook alles te maken met de bestemming waar je naartoe gaat. Op de website van de rijksoverheid is veel informatie te vinden over landen waar je beter niet op vakantie naartoe kunt gaan of waar je extra alert moet zijn op bepaalde risico’s.

Geniet van een mooie vakantie

Probeer je vooral niet blind te staren op de risico’s die reizen met zich meebrengt. Je hoeft zeker niet naïef te zijn, maar probeer toch zeker wel te genieten van een welverdiende vakantie. Zorg dat je de telefoonnummers van de desbetreffende ambassades bij je hebt in het buitenland als je iemand in geval van nood snel wilt bereiken. Verder is het goed om te weten dat je van tevoren nooit kan weten of er iets gaat gebeuren. De wereld is te mooi om uit angst voor terrorisme of een ongeluk links te laten liggen.