Litouwen: Goedkoop met een Rijke Geschiedenis

Samen met buurlanden Estland en Letland behoort Litouwen tot de Baltische Staten. Litouwen is de grootste lidstaat van de drie en wordt zowel bij Nederlanders als Belgen steeds populairder als vakantiebestemming. Niet zo verwonderlijk, want dit land heeft toeristen enorm veel te bieden. En dat niet alleen. Litouwen is voor ons een bijzonder goedkope vakantiebestemming. Ligt je komende vakantiebestemming nog niet vast? Overweeg dan zeker een verblijf in het bijzonder aantrekkelijke Litouwen.

Litouwen is bij ons misschien minder bekend, maar gaat prat op een bijzonder rijke geschiedenis. Het is pas sinds 1991 onafhankelijk en sinds die heuglijke dag is er ongetwijfeld veel ten goede veranderd. Litouwen is een republiek gelegen in Noordoost- Europa en het meest zuidelijk gelegen van de drie Baltische republieken. Met een totale oppervlakte van ruim 65000 vierkante kilometer is Litouwen precies even groot als Nederland en België.

Baltische Zee

Litouwen ligt aan de Baltische Zee en bied de toeristen ruim honderd kilometer schitterende zandstranden, waarvan ongeveer de helft langs de Kuršiu Nerija, een zandbank met een haast unieke fauna en flora. Natuurliefhebbers voelen er zich onmiddellijk thuis. Deze staat telt meer liefst 750 rivieren, elk minstens tien kilometer lang. De belangrijkste daarvan is ongetwijfeld de Nemunas, die met zijn lengte van 973 kilometer dwars door Litouwen stroomt.

Dit moet je tijdens je vakantie in Litouwen zeker gezien hebben:

Vilnius: en vakantie in Litouwen start in de hoofdstad Vilnius. Met zijn sprookjesachtig oud centrum een van de mooiste steden van Litouwen. Vilnius pronkt met tal van waardevolle gebouwen uit de barokke en klassieke tijd. Met zijn universiteit waar 14000 studenten zijn ingeschreven is Vilnius ook een bijzonder levendige stad met vele sfeervolle café‘s, restaurantjes en uitgaansgelegenheid. Kortom, Vilnius is een ideale bestemming voor een boeiende citytrip.

Kaunas: ligt op zo’n honderd kilometer van de Litouwse hoofdstad en biedt zijn bezoekers een compleet gerestaureerd historisch centrum. Andere aantrekkelijke steden voor toeristen Druskininkai, Klaipeda en Palanga

Schitterende natuurparken: Litouwen is tal van schitterende en ongerepte natuurparken rijk, telkens met een uitgebreide kolonie ooievaars, de nationale vogel van Litouwen.

Kasteel Trakai Litouwen

Kasteel Trakai: in Nationaal Park Trakai telt meer dan 200 meertjes. Op een van de vele eilandjes maak je kennismaken met het prachtige gerestaureerde kasteel van Trakai. In dit National Park moet je zeker de vele en sfeervolle houten huizen, het klooster van Dominicanen, de kerk van de gezegende maagd Maria en van de heilige moeder van God, en het Landgoed en heren huis Lentvaris bezoeken.

Het Nationaal Park Kuršių Nerija: is een bijzonder mooi natuurgebied, dat in 1991 zijn poorten opende. De witte stranden bij Nida trekken ieder jaar toeristen uit de gehele wereld. Andere blikvangers zijn het toeristenstadje Nida, de Heksenberg, de Dode of Grijze Duinen en de unieke broodplaats van aalscholvers gelegen tussen de stadjes Nida en Juadkrante.

De Berg van Kruizen of Kruisberg: is een internationaal gewaardeerd bedevaartsoord gelegen op zo’n 12 km ten noorden van de stad Šiauliai, in de noordelijke regionen van Litouwen. De eerste kruisen werden er geplaatst op de voormalige Jurgaičiai of Domantai- verdedigingsheuvel, na de legendarische november opstand.

Raket basis Plokstine: midden in het Zemaitijos National Park ligt de voormalige kernraket basis die in 1962, ten tijde van de Sovjet-Unie werd gebouwd en vanwaar men raketten op West-Europa had gericht. De vier raketten stonden in 27 meter diepe schachten. Nu is deze basis volledig gerestaureerd en is er in de ondergrondse bunkers een indrukwekkend koude oorlogsmuseum in gevestigd dat je samen met één van de raketsilo’s onder begeleiding van een gids kunt bezoeken.