Medische kosten in het buitenland – Hoe zit het ook alweer?

In 2016 ben vanuit de basisverzekering nog verzekerd voor medische kosten die je maakt in het buitenland. In 2017 gaat dat veranderen en dit heeft gevolgen voor mensen die afreizen naar het buitenland. Als je een reisverzekering hebt afgesloten, is het aan te raden deze nog eens extra onder de loep te nemen. Ben je zo goed verzekerd dat je zorgeloos het vliegtuig instapt volgend jaar of moet je misschien toch de dekking uitbreiden?

Medische kosten in het buitenland anno 2016

De basisverzekering van jouw zorgpolis dekt alleen acute medische kosten tegen het Nederlands tarief. Alle overige kosten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om je tegen deze extra kosten te verzekeren, dien je een aanvullende zorgverzekering te hebben die medische kosten in het buitenland voor jou betaalt. Heb je geen aanvullende zorgpolis? Zorg dan dat je een reisverzekering afsluit met dekking voor medische kosten in het buitenland.

Wat verandert er in 2017?

De kans is groot dat in 2017 medische kosten vanuit de basisverzekering alleen worden vergoed tegen Nederlands tarief en ook alleen bij landen die deel uitmaken van de Europese Unie of landen die de Euro als munt hebben. Het kabinet hoopt dat deze verandering een besparing oplevert van zo’n 60 miljoen euro per jaar.

Wat betekent deze verandering voor jou?

Deze wijziging heeft als gevolg dat je niet meer automatisch verzekerd bent voor medische kosten die je maakt in het buitenland. Je zult zelf keuzes moeten maken in hoeverre jij je tegen deze kosten verzekert. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering of extra rubriek op je reisverzekering dient mee te verzekeren. Juist daarom is het zo belangrijk je reisverzekering nog eens onder de loep te nemen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoewel nog niet volledig duidelijk is wat er precies in 2017 gaat veranderen, is het belangrijk om je goed op deze wijzigingen voor te bereiden. Zeker als je veel grote wereldreizen maakt, kun je er niet meer standaard vanuit gaan dat je zorg- of reisverzekering wereldwijd dekking biedt tegen medische kosten die je maakt in het buitenland.

Informeer daarom bij je huidige verzekeraar wat de verwachtingen zijn voor 2017, duik zelf in je zorg- of reispolis en check nogmaals de dekking. Doe dit niet alleen voor 2017, maar ook voor dit jaar. Je wilt namelijk zorgeloos op vakantie gaan naar het buitenland. Ben je niet tevreden over je reisverzekering? Vergelijk dan de diverse reisverzekeraars met elkaar en sluit een nieuwe reisverzekering af. Je hoeft je dan geen zorgen te maken tijdens je eerstvolgende wereldreis.