Overlijden in het buitenland

Als je op vakantie gaat naar het buitenland houd je niet direct rekening met een overlijden. Toch kunnen zich altijd situaties voordoen in het buitenland waardoor jij en/of je medereiziger(s) overlijden. Het is belangrijk om eventuele risico’s tijdens een reis zo goed mogelijk af te dekken en nabestaanden niet achter te laten met hoge kosten. Hoe pak je dit slim aan en hoe handel je bij een overlijden in het buitenland? Lees een geheel stappenplan bij overlijden in het buitenland op Uitvaartverzekeringen.net.

Ga goed verzekerd op vakantie

Voordat je de auto, de trein of het vliegtuig instapt, is het verstandig je reisverzekering nog eens na te lopen. Veel mensen vergeten nogal eens de geneeskundige kosten mee te verzekeren op de reisverzekering. Medische kosten die je in het buitenland maakt, worden vergoed conform Nederlands tarief. Extra kosten worden niet vergoed, maar kun je wel meeverzekeren op de reisverzekering. Verder is het raadzaam om een ongevallendekking af te sluiten. Bij overlijden of blijvende invaliditeit tijdens een vakantie wordt er door een reisverzekeraar een bepaald geldbedrag uitgekeerd.

Neem contact op met je reisverzekeraar

Overlijdt er een familielid of vriend(in) tijdens je vakantie? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een reisverzekeraar. Informeer bij de alarmcentrale of repatriëring is meeverzekerd op de reisverzekering van de overleden persoon. Verder kan een uitvaartverzekeraar ook het een en ander in gang zetten met betrekking tot vervoer naar Nederland.

Win informatie in bij de Nederlandse Ambassade

Bij een overlijden van een medereiziger is het belangrijk contact op te nemen met de Nederlandse Ambassade. Er is namelijk een overlijdensakte nodig. Deze wordt opgesteld door een arts of lokale uitvaartondernemer. De akte van overlijden moet aan een aantal voorwaarden voldoen en je kunt hiervoor informatie inwinnen bij de Nederlandse Ambassade. Verder kan ook het ministerie van Buitenlandse Zaken je vaak verder helpen.

Schakel een uitvaartondernemer in

Vanzelfsprekend schakel je altijd een uitvaartondernemer in. Dit kan een uitvaartondernemer zijn in Nederland als je weet waar de overleden persoon verzekerd was. Het is echter ook een optie om informatie in te winnen bij een lokale uitvaartondernemer. Nabestaanden willen het lichaam van de overledene namelijk zo snel mogelijk naar Nederland vervoeren.

Hoe handel je bij een niet-natuurlijke nood?

Soms vindt een overlijden onder verdachte omstandigheden plaats. In zo’n geval schakel je altijd de politie in. Soms moet er sectie op het lichaam worden verricht. Pas daarna wordt het lichaam vrij gegeven voor vervoer naar Nederland. Valt dit niet onder de dekking van de reisverzekering? Dan worden de kosten hiervoor verhaald op de nabestaanden van een overleden persoon.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je uiteraard informatie inwinnen bij je reisverzekeraar.