Reisverzekering en autopech

Reisverzekering en autopech

Je gaat met de auto op vakantie. Je bent vrij om te gaan en staan waar je zelf wilt, wanneer jij dat zelf wilt. Heerlijk die vrijheid! Maar wat als er onderweg opeens iets gebeurt met jouw auto en je op een vluchtstrook komt te staan? Hoe verzeker je jezelf hier tegen? Kan je van te voren aangeven dat je een nieuwe auto wilt, je opgehaald wordt of dat je auto ter plekke gemaakt wordt? Kun je hiervoor een extra dekking regelen op je reisverzekering? Wij zochten het voor je uit. 

Reisverzekering met pechhulp

Je wilt het liefst zo goed mogelijk voorbereid zijn op onverwachte situaties als je met de auto op vakantie gaat. Zo wil je bijvoorbeeld hulp en vergoeding bij pech in het buitenland. Helaas is dit niet standaard bij je autoverzekering gerekend. Daarom is het handig om een extra dekking op je reisverzekering te nemen, om goed voorbereid in de auto te vertrekken.

Die extra of aanvullende dekking voor automobilistenhulp kan afgesloten worden bij je kort- en doorlopende reisverzekering.

Reisverzekering auto buitenland

Wanneer jij kiest voor de aanvullende dekking voor automobilistenhulp bij je reisverzekering ben je voor een aantal verzekerd. We zetten enkele dekkingen voor je op een rij. 

  • Sleepkosten naar de dichtstbijzijnde garage.
  • Opsturen van benodigde onderdelen als deze niet beschikbaar zijn in de garage in het buitenland.
  • Wanneer de auto niet gerepareerd kan worden: kosten voor het overbrengen van de auto of motor naar Nederland.
  • Rechtsbijstand bij de schadeafhandeling.
  • Bij sommige reisverzekeraars vallen vervangend vervoer of kosten voor een noodgedwongen verblijf in een hotel als gevolg van de autopech ook onder de dekking voor automobilistenhulp. Check hiervoor wel eerst de voorwaarden van je reisverzekering, want dit is niet in elk geval zo. 

Kortlopende reisverzekering auto

Extra aanvullende dekkingen zijn te verkrijgen zowel kortlopende- als doorlopende reisverzekering. Controleer goed de voorwaarde van een reisverzekering of de dekking inderdaad afstemt op jouw wensen en eisen, voordat je voor onverwachte verassingen komt te staan tijdens jouw vakantie.  

Wat te doen met autopech op vakantie?

Wat moet je nu precies doen als je met autopech stil komt te staan tijdens jouw vakantie of de bestuurder komt uit te vallen. We hebben een stappenplan voor je gemaakt om precies te zien wat je moet doen op reis met autopech. 

  1. Zoek een veilige plek om te stoppen met jouw auto. Vind een rustige plek om te stoppen en volg daarna alle veiligheidsvoorschriften op, zoals het plaatsen van een gevarendriehoek en eventueel een reflecterend hesje aan te trekken.
  2. Meld vervolgens de autopech bij de alarmcentrale van jouw reisverzekering. Houdt hierbij je polisnummer en kenteken bij de hand. Geef zo duidelijk mogelijk de locatie van je voertuig door. De alarmcentrale kan er dan voor zorgen dat er hulp komt.
  3. Om te zorgen dat je zelf zo goed mogelijk voorbereid bij autopech in het buitenland, kun je voor vertrek zelf al checken wat de verkeersregels zijn in het land waar je naartoe reist. Ook controleer je nog een keer welke zaken je verplicht bent bij je te hebben in de auto. Neem ook altijd (verplicht) een Europees schadeformulier en een Groene kaart mee.