Reisverzekering en vervangend vervoer

Reisverzekering en vervangend vervoer

Wanneer je met de auto of camper op vakantie gaat, betekent dit dat je veel vrijheid hebt en over kan gaan en staan waar jij wilt! Een heerlijk gevoel. Je kan dan bijvoorbeeld langer op vakantie of naar (meer) verschillende plekken. 

Wel moet je rekening houden dat een vakantie per auto of camper wel een risico met zich mee kan brengen: je kan onderweg stil komen te staan of andere soorten pech hebben tijdens je reis. Voor deze onverwachte situaties kun je jezelf goed verzekeren met een reisverzekering en eventuele aanvullende dekkingen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vervangend vervoer krijgen tijdens je vakantie. Hoe dit precies werkt? We leggen het aan je uit.

Zit vervangend vervoer standaard in je reisverzekering?

Bij veel reisverzekeringen zit vervangend vervoer niet standaard in de dekking van de reisverzekering, maar je kunt wel een aanvullende dekking afsluiten. Controleer dus altijd goed de voorwaarde van je reisverzekering voor je op vakantie gaat, om onverwachte situaties te voorkomen.  

Aanvullende reisverzekering met vervangend vervoer

Bij slechts een klein aantal verzekeraars wordt bij de standaard kort- en doorlopende reisverzekering dekking voor pech in het buitenland aangeboden. Bij deze verzekeraars vallen pechhulp, reparatie en vervangend vervoer dus wel automatisch binnen de dekking. Echter bij de meeste verzekeraars moet je een aanvullende verzekering afsluiten voor vervangend vervoer of voor reparatie kosten voor je auto in het buitenland. De aanvullende dekkingen zijn bij jouw reisverzekering te boeken, zodat jij met een gerust hart jouw reis begint. 

Wat is de dekking voor vervangend vervoer in het buitenland?

Wanneer je zo’n aanvullende dekking voor pechhulp en vervangend vervoer afsluit bij jouw reisverzekering dan ben je vaak voor de onderstaande dingen (extra) verzekerd. Echter hoeft dit niet bij elke reisverzekering hetzelfde te zijn. Controleer daarom altijd goed voor je op reis gaat de voorwaarde van jouw reisverzekering. 

  • Het verslepen van jouw auto naar de dichtstbijzijnde garage in het buitenland (indien nodig uiteraard). 
  • Het vernietigen van je auto als deze niet meer gerepareerd kan worden.
  • Vervangend vervoer als je auto niet binnen 2 dagen gerepareerd is. Je kunt dan de kosten van een huurauto declareren bij je verzekeraar. In sommige gevallen regelt de verzekeraar zelf vervangend vervoer voor je. Let er echter wel op dat het vervangend vervoer vergelijkbaar moet zijn met je eigen auto.
  • Kosten voor de overnachting mits je moet wachten tot de auto is gerepareerd.
  • Pechhulp als jij langs de weg komt te staat.
  • Vervangende tent of caravan als deze kapot gaat of gestolen wordt tijdens jouw vakantie of reis. Ook hiervoor geldt dat de vervangende tent of caravan vergelijkbaar moet zijn met jouw eigen tent of caravan.
  • Verzendkosten voor onderdelen die niet in de dichtstbijzijnde garage, in het buitenland, beschikbaar zijn.
  • Soms biedt de verzekering ook dekking voor vervangend vervoer als je een paar dagen voor je vakantie autopech hebt.

Het vervangende vervoer

Het vervangende vervoer of andere spullen die verzekerd zijn bij een reisverzekering met aanvullende dekking, moeten dus vergelijkbaar zijn met jouw eigen spullen. Je kan (helaas) niet een veel duurdere auto huren voor jouw vakantie of bij jouw terugkeer. Let er altijd goed op wat de voorwaarde hiervan zijn vanuit jouw verzekeraar. Dit is vooral belangrijk om te controleren voordat je een huurauto boekt en het zich toch niet in dezelfde prijsklasse bevindt.