Reizen en het Zika virus

Het Zika virus is een virus dat wordt overgebracht door muggen en de wereld momenteel grote zorgen baart. Na de Mexicaanse griep en ebola, vrezen vooral zwangere vrouwen het Zika virus. Het virus heerst momenteel in verschillende landen in Midden- en Zuid Amerika. Symptomen die met dit virus gepaard gaan, zijn bijvoorbeeld koorts, uitslag en moeheid. Gelukkig ben je veelal na een week weer de oude. Toch is het slim goed voorbereid op reis te gaan als je naar een gebied reist waar het Zika virus voorkomt. Wij helpen je graag bij het vinden van antwoorden omtrent vragen die met dit virus gepaard gaan.

Wat doe je als je zelf ziek wordt?

Natuurlijk wil je weten hoe je moet handelen als je zelf te maken krijgt met het Zika virus. Neem altijd zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering. Deze weet precies hoe te handelen in jouw situatie. Verzeker de rubriek medische kosten op je reisverzekering altijd mee. Daarmee worden de noodzakelijke kosten die je maakt vanwege het Zika virus vergoed.

Kun je je reis annuleren vanwege het Zika virus?

Overweeg je om je reis te annuleren naar het gebied waar het Zika virus op dit moment heerst? Houd er dan rekening mee dat dit niet standaard wordt gedekt onder je annuleringsverzekering. Je kunt het beste contact opnemen met de reisorganisatie waar jij je vakantie hebt geboekt. Verschillende reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen hebben aangegeven coulant te zijn bij een eventuele annulering vanwege het Zika virus.

Worden niet genoten vakantiedagen en medische kosten vergoed?

Mocht je al op je vakantiebestemming zijn en daar in aanraking komen met het Zika virus, dan kun je ervoor kiezen om je reis af te breken en terug te reizen naar Nederland. Bijna altijd worden de niet gebruikte vakantiedagen door je reisverzekeraar vergoed. Uiteraard moet de reden wel onder de dekking van je reisverzekering vallen. Een medische arts kan een eventuele noodzakelijke repatriëring vaststellen. Als je vanwege het virus langer op je vakantieadres moet blijven, valt dit veelal ook onder de dekking van je reisverzekering.

Hoe kun je besmetting voorkomen?

Je kunt zelf ook de nodige maatregelen treffen om besmetting met het Zika virus te voorkomen. Draag bedekkende kleding als je afreist naar Midden- of Zuid Amerika. De huid die niet bedekt is met kleding kun je het beste insmeren met een middel dat muggen weert. Dit muggenmiddel dient wel DEET te bevatten. Slaap je in de buitenlucht? Schaf dan een (geïmpregneerde) klamboe aan. Wil je hoge medische kosten voorkomen? Sluit dan een goede reis- en annuleringsverzekering af inclusief de rubriek medische kosten in het buitenland.