Visumvrij reizen naar Turkije en andersom

De hoop op visumvrij reizen vanuit Turkije naar Europa en andersom lijkt te vervliegen. De kans is groot dat het gehele verhaal niet doorgaat. Dit heeft alles te maken met de vluchtelingencrisis van de afgelopen 2 jaar. Veel Turken die in Europa willen werken, moeten hiervoor tweemaal per jaar een visum aanvragen. Dat is voor Turkije een doorn in het oog. In 2013 tekenden Europa en Turkije voor het afschaffen van het visum, maar inmiddels lijkt het gehele plan van de baan.

Boycot vluchtelingenverdrag

Afgelopen maart 2016 werd er besloten de deal te versnellen om het visum Turkije af te schaffen. Dit proces lijkt momenteel vast te lopen. Dit heeft alles te maken met de Turkse antiterreurwetten. Europa verwacht van Turkije dat deze de wetten omtrent terreur aanpast aan de Europese normen. Turkije weigert hier echter aan mee te werken en dreigt Europa nu om het vluchtelingenverdrag te boycotten. Vanuit de politiek gaan stemmen op dat Turkije zich aan de Europese regels dient te houden, net als alle andere landen. De kans is echter klein dat Turkije hieraan toegeeft.

Kritische Nederlandse journalisten opgepakt

In de afgelopen 2 jaar zijn er in Turkije verschillende Nederlandse toeristen opgepakt, waaronder Frederike Geerdink en Ebru Umar. Laatstgenoemde journalist werkt als columnist voor onder andere Metro. Haar kritische houding ten opzichte van Erdogan, de Turkse president, was de doorslaggevende factor voor de Turkse overheid om haar aan te houden. Deze gebeurtenissen wekken irritatie op bij diverse Europese parlementariers en dat bevordert dan ook niet het visumvrij reizen naar Turkije.

Advies van de Rijksoverheid

Als je op vakantie gaat naar Turkije of momenteel in Turkije verblijft, is het slim de website van de Rijksoverheid in de gaten te houden. Voor Turkije geldt op dit moment een verhoogd risico omtrent aanslagen door terroristen. Ga daarom goed voorbereid op vakantie en check van tevoren waar je op dient te letten. Bovendien is het verstandig om je gegevens achter te laten bij de Nederlandse ambassade. In geval van nood kan de ambassade je dan altijd bereiken.