ZZP’ers kunnen óók op vakantie – 5 praktische tips!

De vakantieperiode is weer aangebroken en dat betekent dat ZZP’ers zichzelf de vraag stellen of ze dit jaar ook op vakantie gaan. Stel je voor dat je een opdracht misloopt als je net op strand van Spanje ligt of door de bergen van Oostenrijk wandelt. Het plannen van een vakantie is voor zelfstandig ondernemers vaak niet zo eenvoudig. Toch loont het om een vakantie te boeken om los te komen van het werk. Hoe je dat doet? Maak gebruik van onze onderstaande 5 tips.

1. Begin op tijd met plannen

Veel ZZP’ers beginnen te laat met het plannen van een vakantie. Plan minimaal een half jaar van tevoren je vakantie in en laat dit aan je opdrachtgevers weten. Daarmee voorkom je miscommunicatie en onverwachte deadlines net voor je vakantie. Uiteraard kun je je opdrachtgevers laten weten of je eventueel bereikbaar bent in je vakantie of dat je volledig offline bent voor nieuwe opdrachten.

2. Kies de juiste periode

Talloze ZZP’ers willen in een periode weg waarin juist veel opdrachten worden verstrekt. Dit is natuurlijk niet handig. Je kunt beter een vakantie inplannen in een rustige periode. Heb je voor de komende weken weinig tot geen werk? Boek dan een voordelige last minute en ga een ontspannen vakantie tegemoet. Tijdens schoolvakanties hoef je niet direct 3 weken weg, maar kun je ook thuisblijven en je concurrentie de baas blijven.

3. Zet geld apart

Als ZZP’er bouw je geen 8 procent vakantiegeld op van je bruto salaris. Dit betekent dat je zelf periodiek een bedrag apart moet zetten om op vakantie te kunnen. Door geld apart te zetten, heb je tijdens een vakantie toch geld om bijvoorbeeld lekker uit eten te gaan of een bepaalde attractie te bezoeken.

4. Neem je laptop mee

Werken en vakantie vieren worden vaak gezien als twee verschillende dingen. Toch kun je ze ook uitstekend met elkaar combineren. Je kunt prima een paar uurtjes per dag werken (bijvoorbeeld in de ochtend) en de rest van de dag leuke activiteiten ondernemen tijdens je vakantie. Regel wel een goede reisverzekering, zodat ook je laptop goed verzekerd mee gaat op vakantie.

5. Profiteer van de Brexit

Last but not least: profiteer van de recente Brexit! Vliegtickets zijn een stuk voordeliger sinds Engeland heeft aangegeven uit de Europese Unie te stappen. RyanAir bijvoorbeeld stunt met lage prijzen. Maak daar handig gebruik van en bespaar tientallen euro’s op een welverdiende vakantie.