10 Tips: veilig zwemmen met kinderen

Elke zonvakantie staat vaak in het teken van zwemmen. De lange stranden met het kraakheldere water en de mooie zwembaden bij het hotel zijn verleidelijk voor zowel jezelf als je kinderen. Maar weet je wel hoe je om moet gaan met weersomstandigheden, zodat je bijvoorbeeld niet wegdrijft op je luchtbed? In dit blogbericht geven we 10 tips.

1. Blijf opletten

Het klinkt misschien wel heel logisch: maar tijdens het zwemmen is het belangrijk dat je blijft opletten op je kinderen. Als je met twee ouders bent, of met andere familieleden of vrienden, kun je gemakkelijk elkaar afwisselen. De ene persoon kan een tijdje opletten en vervolgens kan de andere dit doen. Maar: blijf wel opletten.

2. Nooit alleen

Laat je kinderen nooit alleen het water in gaan, maar altijd met iemand anders.

3. Tot de navel

Laat kinderen nooit veel verder dan hun navel de zee in gaan. Indien ze nog helemaal niet kunnen zwemmen, of slechts een beetje, kun je ze het beste tot maximaal de knieën de zee in laten gaan.

4. Niet duiken of springen

De diepte van de zee kan soms moeilijk in te schatten zijn. Er zijn vaak geen bordjes zoals in het zwembad waarbij de diepte wordt aangegeven. Het is daarom ook raadzaam om je kinderen niet aan te leren dat ze duiken op springen tijdens het zwemmen in de zee.

5. Ga regelmatig zwemmen

Voordat je op vakantie gaat is het altijd handig om je kinderen van te voren al veel te laten zwemmen. Je kunt bij het zwembad in het ondiepe water al veel plezier met je kinderen hebben. Ook kinderen die inmiddels al een zwemdiploma hebben, moeten nog steeds ervaring op doen. Dit is hetzelfde wanneer je je rijbewijs haalt voor de auto. Ervaring doet wonderen.

6. Armlengte afstand

Jonge kinderen zonder zwemdiploma zouden op armlengte afstand van je moeten zijn, zelfs als ze zwembandjes om hebben. Dit is het meest veilige voor je kinderen.

7. Houd de bal op het strand

Mocht er veel wind staan richting zee, is het verstandig om de bal en het luchtbed op het strand te houden. Als de bal of luchtbed de zee verder indrijft, kun je er niet achteraan. Voor kinderen kan het ook verleidelijk zijn om erachter te gaan en het op te halen, iets wat je niet wilt.

8. Kijk uit voor onderbrekingen

De onderbrekingen op zee, die worden ‘muien’ genoemd, geven aan hoe sterk de stroming is. Vermijd deze muien tijdens het zwemmen.

9. Vermijd koud zeewater

Als het zeewater te koud is, kun je het zwemmen beter vermijden. Je kunt kramp krijgen van het koude water waardoor je niet meer kunt zwemmen en verdrinkt. Je kunt dan beter bij het hotel zwemmen in een zwembad of elders een zwembad opzoeken.

10. Boodschap van vlaggen

Op vrijwel elk strand staan vlaggen. Deze vlaggen geven een boodschap af over verschillende items op het strand. Doorgaans betekent een gemixte rood/gele vlag dat strandwachten toezicht houden, een rode vlag geeft aan dat het verboden is om te zwemmen en een gele vlag geeft gevaar aan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er scherpe voorwerpen in het water liggen.