Amerikanen angstig voor reizen naar Nederland

Amerikanen die naar Nederland reizen worden gewaarschuwd om extra voorzichtig te zijn door een verhoogd dreigingsniveau in ons land. Vorige maand werden twee Amerikanen die een bezoek brachten aan Nederland neergestoken op Amsterdam Centraal. De dader had een terroristisch motief. Ook komt de beslissing kort nadat zeven mannen in Arnhem en Weert zijn opgepakt voor het voorbereiding van terroristische aanslagen.

Het dreigingsniveau zoals vastgesteld door Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) bedraagt momenteel 4 op een schaal van 5. Dit staat voor een substantiële terroristische dreiging, oftewel een reëele kans op een aanslag.

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse zaken heeft hierop het reisadvies voor Nederland aangescherpt. Het door de VS gehanteerde dreigingsniveau voor Nederland is verhoogd van 1 naar 2 op een schaal van 4. Waar niveau 1 minimale dreiging betekent, staat niveau 2 voor ‘Exercise increased caution’. De reiziger wordt aanbevolen extra te letten in drukke omgevingen en de lokale media in de gaten te houden.

Met het nieuw toegewezen dreigingsniveau voegt Nederland zich in het rijtje van andere West-Europese landen, Duitsland, Frankrijk en België hebben reeds dreigingsniveau 2.