De Ultieme Backpack guide: 20 tips to backpack like a badass!

Hoe overleef je maanden in het buitenland met weinig te besteden, in hostels wonen en uit een backpack leven? Met deze ultieme backpack guide wordt jouw backpack avontuur een stuk beter!

Houd het zo licht mogelijk

De moeder van alle backpack tips. Niks zo vervelend als een enorme hoop bagage met je mee te moeten slepen die je niet nodig hebt! Backpacken betekent continue van locatie veranderen en veel in beweging zijn, houd het daarom licht. Heb je te veel bij je is het risico groot dat je spullen moet weggeven, weggooien of gewoon achterlaten. Sta bij elk stuk bagage dat je meeneemt stil of je het écht nodig hebt. Probeer niet meer dan 10 kilo bagage mee te nemen.

 

Learn from the locals

Vertrouw niet te veel op je Lonely Planet. Of misschien beter nog, laat de hele Lonely Planet gewoon lekker thuis. Praat veel met andere backpackers tijdens je reis, verzamel tips van locals en stippel je reis uit ‘as you go’. Backpacken is avontuur, grenzen opzoeken en buiten je comfort zone treden. Des te leuker toch als niet heel je reis al vaststaat van tevoren?

 

Neem duct tape mee en laat de rol thuis

Duct tape biedt voor (bijna) elk probleem wel een uitkomst. Tijdens backpacken heb je echter altijd ruimtegebrek, laat de hele rol duct tape daarom thuis en wikkel de tape om een aansteker.

duct tape aansteker

 

Neem een eigen kussensloop en lakenzak mee

Backpacken betekent vaak slapen in slechte bedden waar al zeer veel anderen voor jou in hebben gelegen. Het beddengoed wordt in veel hostels niet al te vaak gewassen waardoor er bedbugs (bedwantsen) in het bed kunnen verschuilen. Vergeet voor een goede, schone nachtrust daarom niet een eigen kussensloop en lakenzak mee te nemen. Neem een lakenzak mee van Egyptisch katoen om veel nare beestjes van je af te houden.

 

Gebruik lingeriezakjes als toilettas

De beste tip van allemaal (waarom staat ‘ie op #5?): Gebruik waszakjes voor lingerie als toilettas voor al je toiletspullen. Super handig omdat je kunt zien wat er in zit – en waar je tandenborstel zich verstopt – het snel droogt als het nat wordt, makkelijk open en sluit en je ‘m in de douche op kunt hangen. Gebruik twee lingeriezakjes, 1 voor zaken die je dagelijks gebruikt en 1 voor dingen die je maar af en toe nodig hebt. Voor de heren, stap over je schaamte heen en stap de Hunkemöller in en koop een paar lingeriezakjes want je vriendin geeft deze handige dingetjes niet zomaar weg!

Toilettas lingeriezakje

 

Neem cash mee

In wat minder ontwikkelende landen kan het een behoorlijk probleem zijn om geld op te nemen: geldautomaten accepteren je betaalpas niet, zijn niet bijgevuld of werken niet door een blackout. Zorg er daarom voor dat je altijd een reserve aan cash hebt. Neem, afhankelijk van je bestemming, een paar honderd euro of dollar mee. Hiermee kun je een mogelijk visa-on-arrival betalen en kun je op je plaats van bestemming omwisselen in lokale valuta.

 

Vergeet je pillen niet!

Een aantal pillen zijn altijd handig om bij je te hebben. Denk aan een pijnstiller zoals ibuprofen voor koorts en hoofdpijn, loperamide tegen diarree, en wanneer je last hebt van reisziekte, cyclizine of meclozine. Check vantevoren of je naar een malaria gebied gaat. Afhankelijk van het land kan lariam, malarone of paludrine worden aanbevolen. Deze middelen zijn op locatie vrijwel altijd over-the-counter verkrijgbaar.

 

Altijd schoon drinkwater met een lifestraw

Ga je naar gebieden met slecht drinkwater? Overweeg dan een Lifestraw mee te nemen, hiermee kun je direct veilig drinken uit vervuilde waterbronnen. De Lifestraw is verkrijgbaar bij de meeste outdoorwinkels. Als er werkelijk niets anders voorhanden is, is een tampon bruikbaar als primitief waterfilter.

Lifestraw waterfilter

 

Voorkom diefstal met een hangslot

Helaas maar waar, in veel hostels wordt enorm veel gestolen. Veel hostels bieden dan ook kluisjes om je backpack of waardevolle spullen in op te bergen, deze hebben echter geen slot! Neem daarom je eigen hangslot mee met sleutel of cijfercombinatie. Hangsloten met cijfercombinaties zijn over het algemeen wat makkelijker te kraken, voordeel is weer dat je geen sleutel nodig hebt (die je weer kunt verliezen).

 

Maak een DIY-speaker

Laat je dure draagbare iphone speaker thuis en doe het lekker zelf met een wc- of keukenrol en twee plastic bekertjes.

iphone beker speaker

 

Neem pen en schrijfboekje mee

Dit ga je zo ongelofelijk vaak nodig hebben. Om woorden op te schrijven wanneer je probeert de lokale taal te spreken. Om adressen en telefoonnummers van je volgende bestemming of slaapplek op te schrijven. Om contactgegevens uit te wisselen met andere backpackers gedurende je trip en nog veel meer!

 

Zorg dat muggen je trip niet verzieken

De muggen in tropische gebieden kunnen behoorlijk agressiever zijn dan onze redelijk beschaafde Nederlandse mug. Als je niet goed voorbereid bent om muggen kunnen deze je trip behoorlijk verzieken. In Nederland wordt vaak een middel met DEET aangeraden, in onze ervaring werkt Johnson&Johnson OFF! echter veel beter.

Om er voor te zorgen dat muggen wegblijven uit je slaapvertrek doe je er goed aan een muggenspiraal (mosquito coil) aan te steken.

muggenspiraal

Wanneer je echt veilig wil zijn, neem dan een klamboe of muskietennet mee en hang deze op voordat je gaat slapen. Toch gestoken? Zorg dat je altijd Nestosyl bij je hebt, dit werkt zeer goed tegen jeuk en is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

 

Stop je reispapieren in een waterdichte zak

Je paspoort is je ticket naar huis en is tijdens het backpacken je meest waardevolle bezit. Bescherm het daarom goed: stop het in een kluisje in het hostel (zie ook tip 8) en bewaar het altijd in een waterdichte plastic zak. Je weet nooit of je backpack mogelijk een keer te water raakt of dat je wordt overvallen door regen. Bij outdoor winkels kun je speciale waterdichte plastic zakken kopen.

 

Gebruik chips als tondel

Kampvuurtje op het strand? Geen probleem als je een zak chips bij je hebt. Gebruik chips als tondel (licht onvlambaar materiaal) om snel een vuurtje te starten.

chips kampvuur

 

Neem WC papier mee en draag het als een baas

Ok, iedereen doet het en ook tijdens het backpacken kun je er niet omheen. Backpacken is genoegen nemen met wat minder luxe dus een fijne toiletervaring kun je wel vergeten. Zorg dat je altijd eigen wc-papier bij je hebt! En als je je schaamt omdat iedereen weet wat je gaat doen als je met je wc-rol rondloopt, draag ‘m als accessoire en own het als een baas!

wc papier ketting

 

Vergeet niet een zaklampje mee te nemen

Na een nachtje flink drinken je bed in een dorm weten te vinden kan behoorlijk lastig zijn. Houd je zaalgenoten te vriend en gebruik je zaklampje in plaats van het licht aan te doen. Een hoofdlamp kan een goede investering vormen!

 

Maak je eigen verpakkingen

Met een aansteker, een tangetje en een rietje kun je eenvoudig kleine verpakkingen maken voor tandpasta, zeep, kruiden, you name it!

single-serving

 

Droog je natte schoenen met kranten

Met natte schoenen krijg je sneller blaren, koelen je voeten veel sneller af en bovendien gaan je schoenen sneller stinken. Zaak dus om ze droog te houden, als je toch een keer natte schoenen hebt, droog ze dan door er oude kranten in te proppen.

Schoenen drogen oude kranten

 

Begin lekker relaxed

Na een lange vliegreis kom je alleen in een vreemd land aan. Zorg dat je je eerste hostel of hotel al hebt geboekt en doe het lekker rustig aan. Acclimatiseer aan je nieuwe omgeving en neem een paar dagen om je rustig te oriënteren op je reis.

 

Mes in je handbagage

Een goed mes is enorm handig in veel situaties maar wat als je je tas niet incheckt en je backpack meeneemt als handbagage? Een nagelknipper kan uitkomst bieden, hij mag mee in je handbagage en is enorm handig om touw, draad en natuurlijk nagels mee te knippen!

nagelknipper

 

Tover je blikje cola om tot een draagbaar kooktoestel.

In tien minuten kan je van twee blikjes cola of bier eenvoudig een draagbaar kooktoestel maken. Snij de bodem van een blikje bier, prik er gaten in, vul dit met alcohol en voìla, een kooktoestel. Check hier een filmpje met instructies om er een te maken.

Bierblikje kooktoestel