Dekt een reisverzekering ook repatriëring?

Dekt een reisverzekering ook repatriëring?

Je bent op vakantie heerlijk aan het wandelen, zonnen, bergbeklimmen of misschien wel iets totaal anders. Hoe dan ook: een ongeluk zit in een klein hoekje. Helaas kan er altijd wat met je gebeuren, waardoor je eerder naar huis moet van jouw vakantie. Dit is natuurlijk helemaal niet leuk, maar brengt ook nog eens hele hoge kosten met zich mee als je hier niet voor verzekerd bent. Voor dit soort gevallen ben je verzekerd vanuit je reisverzekering. Dit noemen we repatriëring. Wat dit precies is? We leggen het je uit. 

Wat is repatriëring?

Repatriëring is letterlijk ‘naar het vaderland terugkeren’. Hier wordt het terugkeren vanuit overzeese gebieden bedoeld, in zowel een levende als overleden vorm. Wanneer de repatriëring een overleden persoon betreft, is het bedoeld om een uitvaart in het eigen land te doen plaatsvinden. 

Elke reisverzekering vergoedt repatriëring. Dat wil zeggen dat jouw onverwachte terugkeer naar huis na een ongeval of vanwege ziekte wordt vergoed. Maar waarvoor ben je precies verzekerd en hoe regel je repatriëring?

Een reisverzekering en repatriëring

Elke reisverzekering vergoedt je terugkeer naar huis na onverwacht een ongeval of bij plotselinge ziekte. Is een van de verzekerden overleden tijdens de vakantie dan regelt de reisverzekering ook de terugkeer van de overledene. 

Als je een ongeval krijgt of je wordt ziek tijdens je vakantie, neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van jouw reisverzekeraar. Deze helpt je met het terugkeren naar huis. 

Op wintersport en repatriëring

Ga je skiën op wintersport of wil je tijdens je vakantie een andere extreme sport beoefenen? Sluit dan bij je reisverzekering de aanvullende dekking ‘wintersport’ of ‘gevaarlijke sporten’ af. Zonder deze dekking ben je vaak niet verzekerd voor eventuele repatriëring.

Reisverzekering repatriëring bij pech of schade aan je auto 

Heb je pech of schade aan je auto tijdens jouw vakantie? Soms kan het herstel van je auto langer duren dan je vakantie lang is. Hierdoor kan je niet met de auto terug naar huis. 

Je kunt bij je reisverzekering de aanvullende dekking ‘automobilistenhulp’ kiezen om de kosten van de terugkeer van je auto vergoed te krijgen. 

Ben je al verzekerd voor pechhulp op een andere manier, dan ben je voor repatriëring van je auto ook al verzekerd. Neem je veel bagage mee bijvoorbeeld met een aanhanger, kijk dan na of je voor de terugkeer van de bagage ook verzekerd bent.