Fietsverzekering voor de fietsvakantie

Fietsverzekering voor de fietsvakantie

Ga jij heerlijk met de fiets op vakantie? Dan geniet jij optimaal van de vrijheid, de natuur en het sporten. Een fietsvakantie biedt veel verschillende mogelijkheden voor jou reis. Je kan eindeloos jouw vakantie verlengen of andere gebieden ontdekken. Wel wil je voor deze fietsvakantie goed verzekerd zijn, mocht er iets gebeuren onderweg. Zo kan jouw fiets tijdens jouw reis gestolen worden of moet je onverhoopt terug naar Nederland. Voor dit soort onverwachte situaties wil je goed verzekerd zijn, zo hoef jij je niet meer druk hierover te maken tijdens jouw reis. Zo geniet je optimaal van jouw fietsvakantie.  

Fietsverzekering diefstal

Natuurlijk hoop je het nooit zelf mee te maken, maar het kan altijd gebeuren dat jouw fiets tijdens je fietsvakantie gestolen wordt. Een standaard reisverzekering dekt vaak niet het bedrag van de volledige fiets. Sluit daarom een losse fietsverzekering of een aanvullende module op je reisverzekering hiervoor af. Zo weet je zeker dat je voor alles goed verzekerd bent tijdens jouw reis. 

Je kan met een fietsverzekering of aanvullende module ook eventuele beschadigingen aan je fiets verzekeren. 

Fietsvakantie verzekering

Sluit jij een fietsverzekering af voor jouw vakantie op de fiets? Dan ben je in veelal verzekerd tegen beschadiging aan en diefstal van je fiets. In sommige gevallen ben je zelfs verzekerd voor ongevallen op de fiets of verhaalsrechtsbijstand! Controleer hiervoor altijd goed uw polisvoorwaarden voordat u een fietsverzekering afsluit. 

De meeste verzekeraars hebben ook vaak harde eisen voor hun verzekering tijdens jouw vakantie. 

Zo moet je bij sommige verzekeraars een speciaal slot hebben (ART gekeurd) en dit slot altijd vast maken aan de fiets en aan de ‘vaste wereld’. De vaste wereld houdt in dat het slot aan je fiets en aan iets van de straat vastgeketend moet worden. Zo verklein je tevens ook de kans op diefstal en hoeft jouw vakantie niet onderbroken te worden. 

De hoogte van de premie hangt er uiteraard vanaf welke variant je kiest, de prijs van je fiets, het bouwjaar en je postcode. Verzekeringen op een adres in hartje Amsterdam zullen altijd hoger uitvallen dan een pittoresk boerderijtje op het platteland. Leuke bonus: als je lid bent van de ANWB krijg je korting op elke fietsverzekering.

Soorten fietsverzekeringen 

Er zijn veel verschillende punten waar je naar moet kijken wanneer je een fietsverzekering af sluit. Je wilt natuurlijk een verzekering die precies op jouw wensen en eisen afsluit. Zo moet je kijken naar een fietsverzekering voor enkel binnen Europa of een werelddekking (als je bijvoorbeeld jouw fiets meeneemt buiten Europa). Ga je voor langere tijd aaneen op fietsvakantie of ben je gegarandeerd binnen een paar dagen of weken weer terug? Kies een doorlopende- of kortlopende fietsverzekering. 

Bij sommige fietsverzekeringen heb je, anders dan bij een standaard reisverzekering, ook nog de variant ‘aflopende fietsverzekering’. We leggen uit wat dit is.

Aflopende fietsverzekering

Je betaalt bij dit soort verzekeringen in één keer een vast bedrag, en bent dan voor bijvoorbeeld 3 of 5 jaar verzekerd. Dit is de meest gekozen fietsverzekering.

Doorlopende fietsverzekering

De doorlopende verzekering is een beetje duurder op lange termijn, maar stelt je in staat om per maand te betalen in plaats van per 3 of 5 jaar ineens. Ook kan je deze verzekering elke maand opzeggen.