Vakantie naar Aruba

Aruba is een eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee. Het land is een van de vier constituerende landen die het Koninkrijk der Nederlanden vormt. De andere twee landen zijn Curaçao en Bonaire. Samen vormen zij de ABC-eilanden. Gezamenlijk wordt Aruba samen met de andere Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied ook wel de Nederlandse Antillen genoemd. Het eiland is 179 km² groot en heeft een inwoneraantal van ruim 100.000 mensen.

De taal op Aruba

De officiële landstalen op Aruba zijn Nederlands en Papiaments. Papiaments is een Creoolse taal dat voornamelijk gebaseerd is op het Portugees. Verder zitten er sterke invloeden in van diverse andere talen: Spaans, Engels, Nederlands en nog een aantal Afrikaanse talen. De meeste bewoners van Aruba spreken thuis Papiaments, gevolgd door Spaans, Engels en Nederlands.

De valuta op Aruba

Het betaalmiddel op Aruba is de Arubaanse florin, maar de Amerikaanse dollars worden ook vrijwel overal geaccepteerd. Dit komt doordat het land vele Amerikaanse toeristen trekt. De wisselkoers is daarom ook vast ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het land is met haar valuta vrij prijzig: het is geen goedkoop vakantieland. Het eiland richt zich vooral op het hogere segment: mensen die willen genieten van een luxe vakantie, zonder al te veel te letten op de kosten.

Pinnen op Aruba

Op het eiland zijn diverse banken aanwezig. Ook zijn er meerdere pinautomaten op het eiland, die zeer verspreid aanwezig zijn. Pinnen kan dus vrijwel overal wel.

Het klimaat in Aruba

Aruba heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt vrijwel het hele jaar door op 28 graden. Er valt weinig neerslag op het eiland, maar in de maanden oktober, november en december valt er net iets meer neerslag dan in de andere maanden. De temperatuur wordt vrij aangenaam door de frisse bries vanuit de zee naar het eiland.

Orkanen

Aruba heeft een vrij kleine kans om getroffen te worden door een orkaan. Het eiland ligt vrij goed gelegen: in de zuidelijke ligging worden eilanden vrijwel nooit getroffen. Wel kan een orkanenperiode voor hevige regenval zorgen. De hoogte kans op dit weer is in september en oktober.

De drie leukste stranden op Aruba

Aruba is zeer bekend om haar mooie stranden. Palm Beach is het drukstbezochte strand en wordt ook gezien als het belangrijkste strand van het eiland. We hebben de drie leukste stranden op een rijtje gezet.

Palm Beach

Palm Beach is een groot en belangrijk strand van Aruba. De grootste hotels zitten hier dan ook gevestigd. De gevestigde hotels, op en nabij Palm Beach, richten zich allemaal op het hogere segment. Het is vrijwel altijd druk op het strand, maar het rustigere moment is in de ochtend. Dan liggen er meestal nog niet al te veel mensen. Het strand is omgeven door vele restaurants, bars eb winkels.

Eagle Beach

Eagle Beach is het een op na populairste strand van Aruba. In tegenstelling tot Palm Beach, zijn hier juist de hotels gestationeerd die zich wat meer richten op het lagere segment. Eagle Beach is over het algemeen ook rustiger dan Palm Beach. Er zijn een stuk minder restaurants, bars en winkels, maar dit kan het strand alleen maar leuker maken. Men spot hier met regelmaat schildpadden die naar de kust komen om hun eieren te leggen.

Baby Beach

Baby Beach is een gezellig strand met een duikwinkel, restaurants, bars en je kunt er strandbedden huren. Het water is redelijk ondiep en daarom is het een uitstekende keuze voor gezinnen met jonge kinderen. In de duikwinkel kun je ook snorkelsetjes kopen, wat leuk is voor de kinderen. Het water is kraakhelder en daarom is snorkelen op Baby Beach ook erg populair.

Duiken in Aruba

Buurland Bonaire is het meest populair onder de duikers, maar dit betekent niet dat je in Aruba niet kunt duiken. Ook Aruba heeft diverse mooie plekken om te duiken. De grootste onderwaterattractie van Aruba zijn de wrakken van vliegtuigen en schepen. De Antilla is het grootste scheepswrak en deze wordt ook het meeste bekeken door de duikers. Daarnaast zijn er genoeg tropische vissen om onder water te bewonderen.

Bezienswaardigheden op Aruba

De meest bekende attractie op Aruba was de Natural Bridge. Deze brug was de meest lange natuurlijk brug op de Caraïben. Helaas is de brug in 2005 ingestort, waarschijnlijk langzaam steeds meer weggesleten door wind en water. Er zijn nog wel enkele andere, maar wel kleinere, natuurlijke bruggen te vinden. Echter zijn er nog genoeg bezienswaardigheden over op Aruba en we hebben een lijstje gemaakt met de leukste, resterende bezienswaardigheden.

Oranjestad

Oranjestad is de hoofdstad van Aruba. De hoofdstad is erg aantrekkelijk om te bezoeken: de stad heeft leuke, sfeervolle kleuren. Toeristen die graag willen winkelen kunnen naar het winkelcentrum Royal Plaza Mall gaan. Ook het Historisch Museum van Aruba is een populaire toeristentrekpleister van de hoofdstad.

Arikok Nationaal Park

Het Arikoka Nationaal Park is een populair natuurpark dat het beste bezocht kan worden met een goede auto. Een auto met vierwielenaandrijving is het beste, omdat sommige plekken niet heel erg goed gangbaar zijn. In het park vind je diverse bezienswaardigheden, zoals de Natural Pool, de Fontein Grot en tientallen spuitgaten (de ‘blowholes’) waardoor het zeewater gespoten wordt. In dit park was eerder ook de Natural Bridge te vinden. Deze is helaas ingestort.

Bubali Vogelreservaat

Het Bubali Vogelreservaart in Aruba is een klein natuurgebied dat een leefomgeving biedt door meer dan 80 soorten trekvogels. Vanuit de uitkijktoren kun je verschillende vogelsoorten bekijken. Het vogelreservaat is gevestigd nabij het drukke Palm Beach.

Goudmijnen op Aruba

In het begin van de 19e eeuw heeft men veel goud ontdekt op Aruba. Halverwege de vorige eeuw was vrijwel alle goud uit de goudmijnen gehaald en begon men zich vooral te richten op toerisme. De ruïnes van de goudmijnen kun je nog bekijken en dat is zeker de moeite waard!

California Lighthouse

De California Lighthouse is een vuurtoren in het noordwesten van Aruba. De vuurtoren zelf is niet erg bijzonder, maar het uitzicht vanuit de vuurtoren is waar men het voor doet. Bovenop de vuurtoren heb je een geweldig uitzicht over vrijwel het gehele eiland. Je kunt diverse dure hotels op steenworp afstand zien en het populaire Palm Beach is geweldig te zien vanaf de California Lighthouse.

Uitgaan op Aruba

Elke avond verandert Aruba is een waar uitgaansparadijs. Er zijn tal van verschillende uitgaansgelegenheden en daarom hebben we een lijstje met de populairste uitgaansgelegenheden op een rijtje gezet.

Charlie’s Bar

Charlie’s Bar is in San Nicolas gevestigd. De bar is voornamelijk erg populair onder de duikende toeristen. Men hangt hier hun duikspullen aan de bar waardoor het net een museum lijkt. Er wordt voornamelijk top 40 muziek gedraaid in Charlie’s Bar.

Mambo Jambo

Mambo Jambo is een bar in het grote winkelcentrum in de hoofdstad: Royal Plaza Mall. De bar is ook populair onder de Arubaanse bevolking en daardoor zit er altijd een grote mix van locals en toeristen. Er wordt voornamelijk popmuziek gedraaid.

Café Rembrandt

Café Rembrandt is een grote club in de hoofdstad, Oranjestad. Tot diep in de nacht kun je stappen in deze bekende club. Er zijn diverse schilderijen aan de muur te vinden en het café heeft een geweldig interieur.

Café Confessions

Café Confessions is een van de populairste discotheken van Aruba. De drankjes zijn niet al te duur en de club is tot diep in de nacht open. Er wordt voornamelijk techno en house gedraaid in Café Confessions.

Blue Martini Bar

Blue Martini Bar is een gave bar dat vooral drukbezocht wordt om haar fraaie inrichting. Bijna elke avond is er live muziek te horen en tijdens de happy hours is de bar ook nog eens ontzettend goedkoop.

Vervoer en openbaar vervoer op Aruba

Autohuur in Aruba

Auto is verreweg de beste optie om te reizen op Aruba. Openbaar vervoer is namelijk redelijk beperkt. De meeste autoverhuurbedrijven verhuren een auto als je 23 jaar of ouder bent. Daarnaast is een vereiste dat je minimaal een jaar je rijbewijs hebt. Ook vragen veel van de autoverhuurbedrijven naar een credit card. Hierop wordt afgeschreven als je schade rijdt met de auto.

Openbaar Vervoer op Aruba

Het busnetwerk in Aruba is redelijk goed, maar niet heel erg uitgebreid. De openbare Arubabus verzorgt het openbare bussennetwerk. Bushaltes zijn vaak te vinden in de buurt van hotels, maar buschauffeurs laten mensen ook wel opstappen buiten de bushaltes om. Daarnaast kun je er voor kiezen om met een taxi te reizen. De taxichauffeurs werken met vastgestelde tarieven in plaats van meters.

Tips voor Aruba

  • Aruba bezoeken kan eigenlijk in elke maand wel. De temperaturen zijn namelijk altijd heerlijk warm en het koelt ’s nachts maar weinig af. Echter kunnen de prijzen van de tickets wel sterk variëren. In het hoogseizoen zijn de tickets uiteraard duurder. Kies daarom voor een maand als april: een stuk voordeliger en het weer is zeker goed
  • Neem voldoende zonnebrand mee naar het tropische eiland. Er is doorgaans veel zon en daarom kun je snel verbranden. Je merkt weinig van de felle zon door de wind, maar daarom verbrand je juist sneller.
  • Neem je snorkelset mee vanuit Nederland, of koop deze op Aruba. Het onderwaterleven is goed te bekijken met een snorkelset.
  • Een eilandtour is raadzaam als je het hele eiland wilt ontdekken. Een local kan je precies, ook nog eens in het Nederlands, alle leuke informatie geven over Aruba.
  • Het is verstandig om een auto te huren als je het eiland wilt verkennen. Het openbaar vervoer is redelijk beperkt en komt niet overal langs. De afstanden zijn allemaal net iets te ver om te lopen.
  • Parkeer je auto altijd op een veilige plek. Je betaalt vaak een borg rond de 500 dollar. Het zou zonde zijn om deze borg kwijt te raken doordat de auto gestolen wordt. Check ook altijd of de motorkap goed gesloten is, zodat er geen onderdelen meegenomen worden.
  • Laat geen waardevolle spullen achter in de auto.
  • Op het eiland zwerven veel zwerfhonden rond. Negeer deze honden en aai ze niet. Sommige honden kunnen agressief zijn.
  • Het is verstandig om altijd geld terug te vragen in de valuta waarmee je betaald hebt. Betaal je met Amerikaanse dollars, krijg dan ook terug in Amerikaanse dollars. Ditzelfde geldt voor de Arubaanse florin. Sommige mensen gebruiken wel eens de ‘wisseltruc’, waardoor je veel minder geld terugkrijgt dan je eigenlijk hoort terug te krijgen.
  • Wissel je geld nooit op straat. Ga hiervoor altijd naar de bestemde wisselkantoren of wissel op het vliegveld.