Wat moet ik regelen voor een wintersport vakantie?

Ben je van plan deze winter naar één van de mooie wintersport bestemming te vertrekken? Dan heb je een geweldige vakantie in het vooruitzicht. Maar er zijn ook een aantal zaken die je voor vertrek zeker niet moet vergeten te regelen. Want ben je eigen wel voor alles gedekt als je op wintersportvakantie gaat? Zijn er speciale spullen die je moet meenemen als je met de auto vertrekt? Ga goed voorbereid op reis zodat je tijdens je vakantie alleen maar hoeft te genieten.

Heb ik een verzekering nodig?

Hoewel wintersporten vooral heel erg leuk is, zijn er ook de nodige risico’s aan verbonden. Het is daarom belangrijk dat je goed verzekerd op reis gaat. Veel mensen denken dat ze klaar zijn met standaard zorgverzekering en (doorlopende) reisverzekering. In de basis ben je verzekerd van zorg mocht je een ongeluk krijgen of als je skispullen worden gestolen. Toch worden lang niet alle kosten gedekt door de basisverzekeringen. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor een speciale wintersportdekking, als onderdeel van je reisverzekering. Deze staat niet standaard aan, dus voordat je vertrekt moet je dat zelf checken. Elke verzekeraar is anders en hanteert andere voorwaarden. Bekijk altijd goed wat de voorwaarden precies zijn van de aanvullende wintersportdekking als je die afsluit. De maximale vergoeding verschilt nogal en het loont om verschillende verzekeringen dus met elkaar te vergelijken. Je basiszorgverzekering dekt (spoedeisende) medische zorg als je die nodig hebt in het buitenland. Dit doen ze echter wel tot een maximaal in Nederland geldend tarief. In dure wintersportlanden zijn de zorgkosten echter vaak een stuk hoger. Ook hier kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden.

Denk aan de vignetten

Ga je met de auto naar je bestemming toe, dan moet je nog ergens anders rekening mee houden. In veel populaire wintersportlanden in Europa heb je namelijk een vignet nodig wanneer je er met de auto heen gaat. Het verschilt per land wat je precies nodig hebt, dat kan gaan om een milieusticker om grotere steden in te kunnen bijvoorbeeld, maar ook tolvignetten die je standaard op je voorruit moet hebben geplakt. Zoek van tevoren uit wat je nodig hebt, zodat je niet ter plaatse voor verrassingen komt te staan.

Auto klaar voor vertrek

Elk jaar vertrekken weer duizenden Nederlanders en andere nationaliteiten met de auto naar landen als Oostenrijk en Zwitserland om te genieten van hun vakantie. Dat betekent wel dat jij niet de enige op de weg bent en het dus erg druk kan zijn. Daarnaast is je auto niet altijd goed voorbereid op winterse omstandigheden. Het is dus goed om je auto van tevoren te laten checken of deze klaar is voor vertrek. Allereerst moet je natuurlijk je zomerbanden hebben vervangen voor winterbanden. Hiermee heb je meer grip op de weg, iets dat absoluut noodzakelijk is op gladde wegen. In een aantal landen kun je zelfs een boete krijgen wanneer je zonder winterbanden rijdt. Laat daarnaast de accu controleren, neem extra antivriesvloeistof mee en een anti-ijsdeken voor op de voorruit. Zeker wanneer je elke dag met je auto naar de piste moet rijden is dat een uitkomst, je hoeft dan niet elke dag te krabben. Verder kun je, naast je normale baggage, het beste een goed gevuld pakket voor onderweg meenemen. Zorg dat je extra voedsel en een thermosfles warm drinken bij je hebt. Als je in een lange file moet aansluiten is dat geen overbodige luxe. Net als warme dekens, die je beschermen tegen de kou mocht je met pech langs de kant van de weg komen te staan.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen gebruik je niet vaak. Toch is het belangrijk om ze mee te nemen, want in sommige landen zijn ze op bepaalde wegdelen zelfs verplicht, net als winterbanden. Op wegen waar dit het geval is, wordt dit aangegeven door middel van een verkeersbord. Deze kettingen zijn bedoeld voor een nog betere grip en bieden dus extra veiligheid op zeer besneeuwde wegen. Je gebruikt ze doorgaans maar voor korte afstanden, zodat je de weg wel kunt gebruiken. Heb je geen geld om zelf sneeuwkettingen aan te schaffen of vind je het zonde omdat het maar voor zo kort is? Dan kun je sneeuwkettingen ook huren. Het is handig om voordat je vertrekt al een keer te bekijken hoe het werkt of het liefst zelfs een keer alvast te oefenen. Dat scheelt je een hoop gedoe als je ze echt moet gaan gebruiken.