De komende tijd gaan we voor jullie alle Europese landen op een rij zetten om te kijken of ze geschikt zijn als vakantie- of reisland. We kunnen alvast verklappen dat elk land wel wat te bieden heeft, afhankelijk van waar je naar op zoek bent. We trappen deze serie af met een relatief onbekend land: Albanië.
Het land Albanië is oostelijk gelegen in Europa en wordt tot de Balkan landen beschouwd. De grenzen van Albanië worden omringt door die van Kosovo, Griekenland, Montenegro en Macedonië. Albanië is qua grootte een beetje te vergelijken met Nederland; van noord naar zuid heeft een totale lengte van 370 kilometer. Van oost naar west zo’n 170 kilometer. Het land ligt aan de Adriatische en Ionische zee. De cultuur van Albanië werd en is sterk bepaald door invloeden van het Ottomaanse Rijk. Albanië was gedurende enkele eeuwen een onderdeel daarvan. Onafhankelijkheid kwam in 1912 en vandaag de dag is dit land een parlementaire democratie. In Albanië spreekt het overgrote deel van de bevolking Albanees. Deze taal behoort tot de Indo-Europese talen, net zoals het Grieks of Armeens. Meer dan de helft van de bevolking is soennitisch en minder dan de helft, ongeveer 40% tot 45%, is Christelijk.
Het klimaat in Albanië is goed te omschrijven als mediterraan. De zomers zijn er altijd droog maar zeer warm. De winters zijn overwegend mild en vrij vochtig. Toch kan het in het binnenland stevig vriezen, vooral in het gebergte. Daarentegen zijn de zomers overwegend mild in het binnenland. De gemiddelde temperatuur in de zomer is omstreeks 28 graden. In de wintermaanden schommelt de temperatuur tussen de 0 en 10 graden. Albanië is het land bij uitstek voor natuurliefhebbers. Je kan er dan ook uren dwalen door de prachtige berggebieden, langs rivieren en beekjes. Het land is ongerept en zeer geschikt voor een actieve vakantie. Langs de Ionische kust vind je bovendien prachtige strandjes, baaien en grotten.
Zoals gezegd dient Albanië zich uitstekend als vakantieland. Er zijn natuurlijk een aantal plekken en gebieden waar je geweest moet zijn. Hier noemen we er een paar.
Tirana is de hoofdstad van Albanië. In 1920, toen de stad hoofdstad werd, was Tirana nog maar een kleine stad. In de loop van de tijd is de stad echter uitgegroeid tot een van de grootste en belangrijkste steden van het land. Tirana wordt meestal gebruikt als begin- en eindpunt van een reis naar Albanië omdat het beschikt over een vliegveld. De stad is daarom ook zeer geschikt om een paar dagen in door te brengen.
De hoofdstad zelf is niet heel interessant, maar de historie van de stad is dat wel. Zo kun je een bezoek brengen aan één van de vele musea die het land te bieden heeft. Eén van de grootste en meest interessante is waarschijnlijk het Archeologisch Museum. In dit museum kun je kennis maken met de geschiedenis van Albanie door het zien van voorwerpen en verschillende beeldmateriaal. Als je meer van kunstwerken en kunst houdt kun je terecht in het Nationaal Historisch Museum, waar door middel van kunst de geschiedenis van Albanie wordt verteld. Beide musea zijn het bezoeker meer dan waard!
Midden in Tirana ligt het Skanderbegplein. Dit plein is een toeristische trekpleister omdat er veel historische gebouwen staan. Zo staat de Et’hem Bey moskee ook aan dit plein. De moskee is een van de oudste gebouwen in Tirana en daarom ook zeer de moeite waard om eens te bezoeken.
Het Korabitgebergte is zeer geschikt om wintersport te beoefenen. Luxe resorts zijn er echter nog niet te vinden en voor de meer geoefende wintersporters biedt het Korabitgebergte weinig uitdaging. Albanië heeft jarenlang de grenzen redelijk gesloten gehouden en was niet op het toerisme ingesteld. De laatste jaren schiet de economie omhoog en wordt er ook serieus werkt gemaakt van de toeristen in het winterseizoen. Misschien dat op termijn Albanië een hotspot wordt voor wintersporters.
Deze steden worden ook wel museumsteden genoemd. Ze staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Gjirokastra is een van de oudste steden van Albanie. Door de vele trappen en huizen in typisch Alabanese stijl staat de stad ook wel bekend als de stad met de duizend trappen. Voor iedereen die van cultuur houdt zijn deze twee steden een aanrader. Zo kun je in beide steden veel musea bezoeken en genieten van de middeleeuwse huisjes en smalle straatjes.
Deze badplaats in Albanië is de mooiste stad om een zonvakantie te houden. De stad heeft ongeveer 30.000 inwoners en is onder het bewind van Enver Hoxa vrijwel afgesloten geweest van de buitenwereld. Toch weten steeds meer mensen deze badplaats te vinden. De regering heeft ervoor gezorgd dat de infrastructuur aangepakt is, dat er nieuwe restaurants zijn gebouwd en dat de boulevard van Sarande is opgeknapt. Door al deze aanpassingen weten steeds meer Albaniërs de weg naar deze prachtige stad te vinden, maar buitenlandse toeristen zijn er nog niet in grote getalen aanwezig. Houd je van een zonvakantie, maar niet van de drukte die de meeste badplaatsen met zich meebrengen? Ben je nieuwsgierig en sta je ervoor open om nieuwe plekken te ontdekken? Dan is Sarande een zeer geschikt voor jou!
Waar je in de meeste landen met ‘nee knikken’ ook echt nee bedoeld, daar is het in Albanië andersom. Nee knikken betekent in Albanië ja en ‘ja knikken’ betekent nee. Om verwarrende situaties te voorkomen is het handig om dit weten.
De gezondheidszorg in Albanië is van een laag niveau. Alleen in Tirana kun je gebruik maken van een redelijk niveau aan zorg. Houd er dus rekening dat je speciale medicijnen in voldoende mate meeneemt en overleg eventueel met de GGD. Soms kan het namelijk ook handig zijn om bepaalde inentingen te nemen, bijvoorbeeld als je langer dan 4 week in de natuur gaat wandelen.
Sluit een reisverzekering af die voldoende dekking heeft in Albanië en houd er rekening mee dat je voor sommige medische onderzoeken contant geld moet betalen. Neem voor extra informatie contact op met je reisverzekeraar en vergeet niet om je reisverzekering te vergelijken
De nationale munteenheid van Albanië is de Lek. Een euro is evenveel waard als 139440 Albanese Lek. Er zijn pinautomaten aanwezig in de verschillende Albanese steden, maar de kans is aanwezig dat deze leeg zijn. Neem daarom ook voldoende Euro’s mee, deze kun je op verschillende plekken inruilen voor Leks.